Турският посланик: Вчерашният протест в Пловдив е притеснителен

24969
Турският посланик: Вчерашният протест в Пловдив е притеснителен
Снимка: БГНЕС

Н. Пр. Сюлейман Гьокче, посланикът на Република Турция у нас, определи вчерашната ситуацията с Джумая джамия в Пловдив като притеснителна. Той изрази надежда всички компетентни институции по тези въпроси да работят усърдно и да подходят с необходимата чувствителност към проблема пред БНР.

"Знам, че българските институции работят усърдно и взимат необходимото под внимание по тези въпроси. Вчерашните събития събудиха доста голямо притеснение у нас и ние със съжаление отчитаме тези събития, защото там имаше и много турски граждани, ако ситуацията не беше овладяна можеше да настъпят и много други нежелани събития."

Демонстранти искат оставката на Ердоган

В петък вечерта хиляди демонстранти излязоха на площадите в Анкара и Истанбул, за да поискат оставката на премиера Реджеп Тайип Ердоган...

Н. Пр. Гьокче заяви категорично, че случилото се няма да навреди на двустранни отношения между Турция и България.

"Към настоящия момент е намерено междинно решение, което решава проблема засега и за двете страни, а в понеделник в Анкара ще се проведе среща на ниво министри на транспорта и се надяваме,че ще има положителни резултати от тази среща. Нямам информация дали предстои подписване на окончателна спогодба или договор", заяви той по отношение на затварянето на границата между България и Турция.

Гьокче коментира и предвидения строеж на ограда по българо-турската граница, за да се спре бежанската вълна. По думите му турската страна няма възражения срещу издигането на оградата: В това отношение турското правителство е готово да окаже всякаква помощ и съдействие и на българските власти при решаването на тези въпроси. Техническите измерения на въпроса са много детайлни, но ако трябва да кажа в един по опростен вид в основата си този въпрос е свързан с развиващата се и растяща икономика на Турция и износ, разбира се. Това е свързано с експорта не само за европейските страни, но и за други страни. България е много значима страна за Турция. Проблемът започва от тук и това е въпрос свързан с превозваческия пазар. Трябва да се придържаме към двустранните и международните спогодби. Много е важно да изпълняваме критериите, които са заложени в тези спогодби и да подходът ни да бъде добронамерен. Работихме през цялото време много ползотворно и в тясно сътрудничество с всички компетентни български институции. Към настоящия момент е намерено междинно решение, което решава проблема засега и за двете страни, а в понеделник в Анкара ще се проведе среща на ниво министри на транспорта и се надяваме,че ще има положителни резултати от тази среща. Нямам информация дали предстои подписване на окончателна спогодба или договор. Доколкото ми е известно през 2012-а година последно е подписан един протокол. Срокът му е изтекъл и към настоящия момент не е подписан нов протокол. Има различия в мненията, но е наложително да се намери решение на това."

Н.Пр. Гьокче заяви, че се очаква турският премиер да посети България.

Турската армия: Няма да се меси в политическата криза

От командването на турската армия категорично заявиха, че няма да се намесва в политическата криза, причинена от скандал за корупция в ...

"Към момента се уточнява датата на посещението. Вярваме, че това ще бъде една важна визита и ще бъде в най-кратък срок. Ще се подпишат, надяваме се, много спогодби, които ще отговорят на очакванията на двете страни", допълни той.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com