Твърдение: АДФИ бави проверките с години и засекретява резултатите от тях

4759
Твърдение: АДФИ бави проверките с години и засекретява резултатите от тях
Снимка: iStock

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) бави проверките с години и засекретява резултатите от тях, твърдят от Антикорупционния фонд (АКФ).

От фонда съобщиха, че от 2017 г, до днес са изпратил 15 сигнала за нарушения при изразходване на публични средства до Агенцията на стойност 294 млн. лв. За пет години държавната агенция е назначила инспекция само по 8 сигнала, но е засекретила информацията по 4 от тях.

В пътни поръчки за половин милиард АДФИ откри 30 нарушения без финансови вреди

Нито една финансова вреда не откри Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) в поръчки за половин милиард лева, възложени от Аге...

В останалите 7 случая пък с давност повече от 3 години АДФИ все още не е назначила инспекция, като причина за забавянията са „липсата на административен капацитет“.

По закон АДФИ разглежда с най-голям приоритет сигналите, които идват от министъра на финансите и другите министерства. След това са тези, изпратени от органи на прокуратурата, накрая - сигналите от други физически и юридически лица.

„Проверките по такива сигнали започват с огромно забавяне – 2 или 3 години, и дори и когато се констатират нарушения, обикновено давността по тях е изтекла“, заявяват от неправителствената организация.

От АКФ заявяват, че без наказание са останали сигналите им за незаконосъобразни обществени поръчки за обезвреждане на животински отпадъци на стойност 90 млн. лева, за пътно строителство в Община Доспат и Община Перник , за застраховки в Община Силистра и много други.

107 инспекции направи АДФИ през третото тримесечие

През третото тримесечие на 2021 г. инспекторите на АДФИ са приключили 107 инспекции. Проверени са 271 обществени поръчки (ОП) на обща с...

Другият проблем, който изтъкват от Фонда, е, че АДФИ отказва да съобщи резултатите от проверкит. От агенцията оправдавали отказа си с това, че са открити данни за извършени престъпления, за които са информирали прокуратурата.

По голяма част от сигналите на АДФИ обаче прокуратурата така и не образува разследване, поради което няма причина за разгласяването им да се иска разрешение на прокурор.

От юли 2021 г. Агенцията за държавна финансова инспекция е с нов директор. Част от мотивите за смяната на ръководството бяха свързани именно с това, че по огромна част от получените сигнали от физически и юридически лица не са извършвани финансови инспекции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com