Твърдение: Държавата е оказвала "пълен съпорт" към лотарийните игри на Божков

6026
Твърдение: Държавата е оказвала "пълен съпорт" към лотарийните игри на Божков
Снимка: БГНЕС

За периода от 2012-а година, до края на 2019-а, държавата е оказвала "пълен съпорт" върху частните лотарийни игри на Божков, въпреки трикратни одити, разкрили тежкото финансово състояние на Българския спортен тотализатор.

Ако през 2018 г. собствените капитали на дружеството са били в размер на малко над 1 милион лева, то следващата година то вече е било "на минус.

Горанов не носел отговорност за спазването на Закона за хазарта

Законът за хазарта не дава задължения на министъра на финансите да следи за спазването на закона, както и други ангажименти по него. Т...

Скандалното разкритие направи от парламентарната трибуна депутатът от БСП Румен Гечев в процедура по реплики и дуплики със спортния министър Красен Кралев за състоянието на държавното предприятие.

Според него държавата в лицето на спортното ведомство не си е мръднала пръста, за да спре загубите и толерирането чрез данъчната система на частния оператор. Като спомена, че разграбването на тотото е започнало още през първия мандат на Бойко Борисов като премиер през 2012 г., той напомни и за скандалния факт, че софтуерът на тотото е бил изработен от фирма, свързана с Божков за над 14 милиона лева. И поиска държавата да върне парите за него.

Загубите през 2017 г. и 2018 г. са били в размер от над 10 милиона лева, отчете още социалистът, като цитира данни от Сметната палата. И заяви, че до момента повелята приходите на тотото да се използват за поддържането и създаването нови спортни обекти, не е изпълнена и на йота.

"Сметната палата е констатирала, че нито една стотинка не е отишла в училищата, а средствата са раздадени на изрично избрани федерации и спортисти", добави бившият вицепремиер от кабинета на Жан Виденов.

Държавата си призна колко мизерен дял от приходите на Тотото дава за спорт в училище

Колко точно пари отиват от Спортния тотализатор за поддържане, ремонт, реконструкция и създаване на спортни обекти и съоръжения в държа...

Кралев обаче го контрира с думите, че всички тези проблеми пред държавния хазартен оператор се решили с поправките в Закона за хазарта от тази година. И разкри, че само до момента приходите на тотото са скочили с 141%, в сравнение с миналата година. А през 2021 г. се очаквало те да стигнат близо половин милиард лева, с което предприятието щяло да е на плюс, за пръв път от 2013-а насам.

Спортният министър обаче се въздържа от коментар на думите на Гечев, свързани с нелоялните практики, ползвани от държавата спрямо бизнеса на Божков години наред. И само обеща от догодина да започне ударно строителство на физкултурни салони в цялата страна с приходите на тотото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

"Топлофикация София" лъжат за по-ниски сметки за парно през февруари? (СНИМКИ)

Времето утре - 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com