X
 
 

Търговци ни предлагат туршия, заразена с ешерихия коли

903 0
Търговци ни предлагат туршия, заразена с ешерихия коли
Снимка: Thinkstock
Търговци ни предлагат на пазара туршия, заразена с ешерихия коли. Това потвърди пред „Монитор“ експертът по качество и безопасност на храните д-р Сергей Иванов. Причината за това е липсата на хигиена при използваните съдове както и ускоряването на ферментацията или пък прекалено дългото изчакване за завършването й.

Тогава туршията е кашкава, има лош дъх и вкус и не бива да я консумираме, защото може да провокира хранителни разстройства.

Мързелива туршия без варене

Все още много хора продължават да си слагат зимнина, въпреки че количествата вече не са както преди. Целогодишно има пресни плодове и з...

„Всъщност в повечето случаи у нас се предлага не туршия, а мариновани зеленчуци. Те са залети с оцет и сол и не са минали ферментация. Не е истинска туршия и това, което се предлага в стерилизирани буркани, тъй като това са консервирани зеленчуци. Търговците пък докарват киселия вкус с оцет и оцетна киселина“, коментира експертът. Той уточни, че процесът по ферментация всъщност трае най-малко седмица и то когато става дума за малко количество зеленчуци. Когато са в големи съдове, обикновено бидони, може да продължи и няколко седмици и то при температура от 10 градуса.

„Туршия, ферментирала за три дни не е истинска и в нея липсват полезните бактерии“ коментира д-р Иванов. Според експерта в истинската туршия би трябвало да има млечно-кисели бактерии, които са полезни за нас. С течение на времето обаче млечно-киселите изместват патогенните. Затова трябва да се изчака да протече ферментацията.

„Има обаче и риск, когато зеленчуците ферментират прекалено дълго. Тогава бактериите достигат максимална плътност и от там насетне процесът тръгва обратно и може да се появяват други бактерии, които са вредни. Например ешерихия коли“, уточни д-р Иванов.

Той напомни да не купуваме туршия от отворени и пластмасови съдове. Тогава задължително трябва да наблюдаваме как ни я предлагат и дали търговецът бърка в тях без ръкавици. Това също е предпоставка за зарази.

Туршията в търговската мрежа не отказва българина от домашната зимнина

Българите не се отказват от зарзавата направен вкъщи и не биха го заменили с купешкия в магазините. Това показа анкета на БГНЕС в сезон...

Често на пазара ни предлагат и туршия с плесен. Това се получава, когато зеленчуците не са покрити напълно с маринатата. Тя трябва да се изхвърли, защото не е полезна за здравето.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители