Учени от БАН: Няма наука – няма България (СНИМКИ)

2295
Учени от БАН: Няма наука – няма България (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Общо събрание на учените и служители на БАН се провежда на площад „Княз Александър I” в столицата.

Поводът за събранието на площада е проектобюджетът за 2017г., който е определен за БАН. Причините са много дълбоки, натрупвани в години. Затова и в дневния ред на днешното общо събрание имаше една единствена точка и тя е обсъждане на бюджета за догодина и бъдещето на БАН.

Учените от БАН излизат на протест - с искане за достойно заплащане

В Деня на народните будители, 1 ноември, учени от БАН и Селскостопанска академия ще излязат на протестно шествие под надслов "Искаме ли...

„Всички народи имат право на наука (Ж-Ф. Лиотар) А България?” такъв въпрос бяха издигнали участниците в събранието. Както и въпросът: Ще има ли наука в България?! Имаше и надписи „Има наука – има България, няма наука – няма България!”.

Всички разбират, че е протестно действие, но направено по интелигентен и академичен начин. То се прави така, тъй като според тях са изчерпали нормалната комуникация с политиците, които взимат решения за важни въпроси. „Това е форма да привлечем общественото мнение, медийното внимание и да демонстрираме, ако някой не е разбрал какви са проблемите на българската наука и до какво водят те”, обясни членът на инициативния комитет за провеждане на събранието проф. Лъчезар Аврамов, който е и член на настоятелството на БАН. Той пресметна, че в цялата система на научни изследвания в България липсват стотици милиони левове.

„Това създава огромни проблеми и на образованието, и на подготовката на квалифицирани кадри, и на подготовката на децата. И всъщност тази политика ни откъсва от Европа, която все пак върви в една насока и ни води към пропастта на неразвитите държави”, посочи професорът, цитиран от БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com