Укрепват опасен саморазрушаващ се паметник на културата в с. Свежен

5215
Укрепват опасен саморазрушаващ се паметник на културата в с. Свежен
Снимка: Actualno.com

Предприемат спешни мерки по укрепване на паметник на културата в село Свежен, който е опасен за преминаващи пешеходци и хора с автомобили. След сигнал на читатели на Actualno.com, през миналия месец е извършена проверка от инспектор на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” на Министерството на културата. При огледа на недвижимата културна ценност – „Къща на Гурко Гюров” - е установено, че конструктивното състояние на сградата е аварийно.

Инспекторът е констатирал, че постройката е във видимо недобро състояние, породено от въздействието на времето, неподдържането и естественото износване на материала. Разположението на сградата, спрямо уличната мрежа, може да създаде предпоставки за произшествия със случайни минувачи, преминаващи по прилежащия тротоар. Новите собственици не са предприемали никакви стъпки за обезопасяване и укрепване на постройката, посочват от Министерството на културата. Към момента районът е обезопасен с предпазна лента от кметството в село Свежен.

Събориха красива къща – паметник на културата в центъра на Пловдив (СНИМКИ)

Багери разрушиха рано тази сутрин една от знаковите къщи в центъра на Пловдив. Сградата се намира точно до общината и в миналото в нея ...

Отправено е указание към кмета на община Брезово, който в срок от 14 дни следва да назначи комисия по Закона за културното наследство. Сформираният екип също трябва да извърши оглед и да състави протокол, в който да опише вида и обема на необходимите укрепителни, консервационно-реставрационни и ремонтни дейности. Поради тежкото физическо състояние на обекта е указано комисията да изследва и възможността за реконструкция по автентични данни и подмяна на елементи, които могат да бъдат реинтегрирани обратно по съществуващ детайл.

Националната културна ценност "Къща на Гурко Гюров” в село Свежен е декларирана с писмо на Националния институт за паметниците на културата от 1973 г., като архитектурно-строителен паметник на културата с категория „ансамблово значение”. Съгласно Закона за културното наследство сградата запазва своя статут и категория на единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност. Постройката обаче е частна собственост.

Независимо, че собствениците са се сменили през годините, те са длъжни да полагат необходимите грижи за опазване, съхранение и поддържане доброто състояние на сградата. Освен това, техен ангажимент е и да сигнализират регионалните инспектори по опазване на културното наследство и общинските органи за настъпили увреждания по сградата или за действия, спрямо нея в нарушение на Закона за културното наследство. В случай, че се наложи или възникне унищожаване на недвижима културна ценност собствениците на са длъжни да я възстановят в същия вид.

Как и защо се стигна до решението за предприемане на спешни укрепителни мерки за опасната сграда, може да си припомните ТУК.

Саморазрушаваща се сграда, паметник на културата - опасна за местни и туристи в с. Свежен

Опасна сграда заплашва живота и здравето на жители и гости на малко китно населено място, което е силно посещавано от индивидуални и гр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com