Уволниха директора на Музикалния театър заради нарушения и неконтролирани разходи

4946
Уволниха директора на Музикалния театър заради нарушения и неконтролирани разходи
Снимка: БГНЕС

Директорът на Музикалния театър в София Марио Николов е уволнен заради извършени от него тежки нарушения на трудовата и финансовата дисциплина. Със заповед на министъра на културата Вежди Рашидов за директор до провеждането на конкурс е назначена Марияна Арсенова, съобщиха от Министерството на културата. 

Според официалните документи Марио Николов е бил в болнични от 1 до 20 юни, а през това време участва в подготовка и представяне на спектакли в Театър за опера и балет „Олег Дановски” в град Констанца в Румъния, съобщи през юни bTV. Той е на трудов договор и не може да работи на друго място, докато се лекува. Според българското законодателство това е измама на работодателя.

Таласъмчетата представят "Трите феи и спящата красавица"

Проектът е финансиран от столична програма "Култура" на Столична община за 2015 г. Мюзикълът „Трите феи и спящата красавица&rdqu...

На 10 юни Министерството на културата получава сигнал, че Николов готви постановка в театъра в Констанца и започва проверка. След 20 юни той обаче продължи да представя още други болнични листове, посочват от министерството. 

Проверката на Инспектората е установила и редица други нарушения на трудовата дисциплина. Между тях са неизпълнение на правилата за прилагане на делегирани бюджети, неспазване на бюджетната дисциплина, преразход на утвърдения бюджет на Музикалния театър за 2014 г. и през 2015 г.

Тези действия на Марио Николов са довели до неконтролиран преразход и недостиг на бюджетни средства за издръжка на културния институт, отбелязват от културното ведомство. Одитът на театъра показва как Николов е изхарчил половин милион повече от бюджета на операта и тя не може да се издържа сама. 

Марияна Арсенова, която временно ще поеме директорския пост, е дългогодишна солистка в Музикалния театър, заемала е и длъжността заместник-директор.

Формация "Таласъмче" представя новия си мюзикъл "Трите феи и Спящата красавица"

Напред към света на приказките! Трите добри феи – Грация, Хармония и Емоция, идват при нас, за да ни заведат на място, изпълн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com