В Белене възмутени след смяната на въпроса

8029
В Белене възмутени след смяната на въпроса

Белене е в траур след смяната на въпроса за референдума. В сряда Парламентът реши от фразата "АЕЦ "Белене" да отпадне, тъй като посочва конкретен проект. Така окончателната редакция на върпоса стана „Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала”, предаде Стандарт нюз.

Хората в Белене са огорчени и възмутени от преформулирането на въпроса за националния референдум, заяви кметът на общината Петър Дулев. Въпреки това местната власт ще призове населението да гласува на едно предстоящо допитване.

Референдум ще има! Граждани: ГЕРБ е диктатура

Посетители на балкона в пленарна зала на Народното събрание издигнаха плакати: "780 000 излъгани" и "ГЕРБ е диктатура" по време на изк...

Ако Гражданският комитет, който инициира искането за референдум, реши да организира протести обаче, ние ще ги подкрепим, допълни Дулев.

От инициативния комитет "Аз не се отказвам от АЕЦ "Белене", а ти?" още в сряда заявиха, че готвят протести заради промяната на въпроса за референдума.

Ние ще се постараем въпросът да бъде зададен, както е подписан от хората, заяви председателят на инициативния комитет Красимир Тодоров. Той допълни, че от понеделник започват консултации с юристи и ще сезират Конституционния съд.

Според ГЕРБ смяната на въпроса се наложи, защото предишната формулировка е противоконституционна. По този начин ние спасяваме допитването, обясниха нееднократно управляващите.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com