В Босилеград българите се борят за учебници на български език

3072
В Босилеград българите се борят за учебници на български език

Проблемите на българското малцинство в Сърбия са основно заради това, че от 1987 г. основното училище в Босилеград не се изучава български език. Обучението е изцяло на сръбски език, а от 1959 г. обучението в гимназията е изцяло на сръбски език. Това заяви Антон Тончев, директор на гимназията в Босилеград.

“По моя инициатива преди две години, отворихме паралелка на български език - IX клас, а сега вече имаме и X клас. Учениците и родителите се възмущават и не искат да запишат децата да учат в българската паралелка, защото основния проблем са учебниците. Те са на сръбски език”, обясни той.

Според Тончев е трудно и за децата, и за преподавателите, защото дълги години са преподавали на сръбски език, както и за самите родители, които искат да помогнат със своите знания, които имат, предаде БГНЕС.

“Затова започнахме от миналата година да се борим и търсим правата си - да преведат учебниците на български език. За 15 учебника успяхме да се преборим. Сега в момента минават коректурата и проверките на лекторите и се надявам до месец да излязат от печатницата на Сърбия”, обясни той.

Друг проблем, за който алармира Тончев, е това, че е прието да бъдат преведени учебниците за втори и шести клас в основното училище, но за десети клас, както е било уговорено през миналата година, превеждането се отлага.

Това е и причината Тончев да дойде в комисията за българите в чужбина в НС, където представи проблема.

“Дълги години сме провали да решим този проблем по културен и достоен начин. Сега вече се решава, защото това (сръбско) правителство няма накъде да мърда повече, защото преговорите с Европейския съюз са започнали”, посочи той.

Българите от Западните покрайнини молят държавата да възроптае срещу сръбски исторически лъжи

Културно-информационният център на българите в град Босилеград, Западните покрайнини, настоява българските институции да вземат отнош...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com