В язовирите има достатъчно свободен обем за посрещане на снеготопенето

1207
В язовирите има достатъчно свободен обем за посрещане на снеготопенето
Снимка: БГНЕС

Всички мерки за превенция са взети. Ние непрекъснато следим информацията. В момента нивото на реките е около средното или малко над прага на средното ниво. Не трябва да се допуска водата в язовирите да превиши нивото. Още миналата седмица изпратих указания към областните управители, които трябва да вземат всички мерки на територията на областта, заедно с кметовете на общините. Това заяви министърът на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева.

По думите й няма никакви индикации за рискове, има достатъчно свободен обем в язовирите, който да поеме повече води. Прегледани са хидротехническите съоръжения и тяхното състояние. Там където е било необходимо, са предприети мерки за обезопасяване на съоръженията, отбеляза Василева в ефира на БНТ.

Всеки трети язовир, собственост на община Велико Търново, е в неизправно състояние

Всеки трети язовир, собственост на община Велико Търново, е в неизправно състояние. Това показват данните от доклад, внесен в общинския...

Тя добави, че Европейската комисия е потвърдила, че България е изпълнила своите мерки в тази област.

Според министърът в оставка големият проблем преди с малките язовири е бил свързан с това, че не е била ясна собственоста, съответно отговорностите. Вече не е така. Тези язовири са собственост на общините, които ги отдават на концесионери и оператори.

Така вече е ясно кой трябва да се погрижи като добър стопанин на тези съоръжения. Това беше много важна промяна, която предприехме, и смятам, че няма съмнение, че всички органи са наясно, че не трябва да се препълват съоръженията и че трябва да се освобожават огромни обеми води, когато е необходимо, коментира Ивелина Василева.

Казусът с умрялата риба в язовир Въча

Язовирът се експлоатира от Националната електрическа компания (НЕК). Може би предвит тежката обстановка колегите от НЕК са изпуснали по-голямо количество вода. По отношение на умрялата риба Василева каза, че собственикът на съоръженията за производство на риба трябва да предприеме своите действия по законов ред.

Ивелина Василева: Има свободни обеми в язовирите

Има свободни обеми в язовирите. Това каза министърът на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева в отговор на въпрос за това ...

Водният цикъл

През изминалия програмен период 75 са проектите, които се реализираха на територията на общините, коментира екоминистърът. Това са проекти, които включват в голямата си част изграждане пречиствателни съоръжения, канализационна мрежа, модернизация на ВиК мрежата. Положената ВиК мрежа досега е с дължина близо 2600 км., обяви Василева.

По думите й това осигурява здравословна среда на хората. Дава възможност за развитие на бизнеса, защото това е базисна инфраструктура. По протежението на Черноморското крайбрежие няма населено място, което да не е обезпечено с голяма ВиК мрежа, отговаряща на изискванията, каза още министърът на околната среда и водите в оставка.

Чистотата на въздуха

Василева каза, че Екоминистерството насърчава използването на електромобили. Миналата година 44 превозни средства бяха закупени от общини и други административни органи. Продължаваме да насърчаваме хората да използват по-чисти превозни средства. Това, разбира се, е пилотна, демонстративна програма, целта ни е да я разширим. Трябва да проъдлжим посоката на политиката "замърсителят плаща" по отношение на екотаксите за хората, каращи стари автомобили, но е важно и да се съобразим с възможностите на хората, коментира още Ивелина Василева.

ДАМТН е издала предписания за понижаване на обемите на 115 язовира

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) е проверила всички потенциално опасни язовири в страната, съобщиха от Аг...

Тук идва и градският транспорт, когато той е комфортен и удобен, това ще даде възможност на повече хора да го ползват. Ние ще дадем също средства за подобряване на качеството на атмосферния въздух, работим усилено задено с общините.

Промотираме използването на сухи дърва например, които далеч по-малко замърсяват въздуха в сравнение с мократа дървесина при отопление. Също така и въглища, които съдържат по-малко сяра и прах, за да не се замърсява въздуха. Не на последно място е и програмата за санирането, припомни Василева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com