В някои части на Варна водата не е годна за пиене

25982
В някои части на Варна водата не е годна за пиене
Снимка: Thinkstock

Във връзка с бедствената ситуация в квартал „Аспарухово” във Варна, здравни инспектори проверяват състоянието на водопроводната мрежа, като се извършва пробонабиране на вода за питейни нужди. Това съобщиха от здравната инспекция. Учестеният мониторинг ще продължи събота и неделя. За резултатите от лабораторните изследвания за качеството на питейната вода ще бъдете своевременно уведомени. Издадено е предписание до „ВиК-Варна” ООД за повишаване на работната доза хлор при обеззаразяването на водата и за провеждането на учестен мониторинг.

Питейната вода в район „Аспарухово” не следва да се ползва за пиене и за приготвяне на храна. Препоръчва се ползването на бутилирана вода. За резултатите от периодичните лабораторни изследвания, както и за отмяна на забраната, населението ще бъде допълнително уведомено. Предстои в следващите дни извършване на проверки в обекти с обществено предназначение – детски ясли, градини и училища за изясняване степента на засягането им от наводнението, преценка на корективни мерки с цел недопускане на здравен риск за деца и ученици. Във връзка с обявено бедствено положение на територията на община Аксаково, в селата: Водица, Засмяно, Крумово, Ботево, Радево, Долище, Куманово, Въглен, Орешак, Ген. Кантарджиево и град Игнатиево в резултат на прекъснато водоподаване, е издадено предписание до „ВиК-Варна” ООД за повишаване на работната доза хлор при обеззаразяването на водата и за провеждането на учестен мониторинг след възстановяване на водоподаването.

Доброволците във Варна имат най-много нужда от ботуши и лопати

Доброволците във Варна имат най-много нужда от ботуши и лопати, за да разчистват пострадалия от наводнението квартал „Аспарухово&...

Питейната вода в засегнатия район не следва да се ползва за пиене и за приготвяне на храна. Препоръчва се ползването на бутилирана вода. За резултатите от лабораторните изследвания, както и за отмяна на забраната, населението ще бъде допълнително уведомено. При проведеният допълнителен мониторинг на 18.06.2014г. по микробиологични показатели на питейната вода в пункта за пробонабиране, разположен в управлението на „Зл. пясъци” АД, се констатира, че изследваната проба отговаря на изискванията на „Наредба №9 за качество на водата, предназначена за питейно-битови цели”, публ. в ДВ бр.30/2001г., посл. изм. бр.15/2012г. по колиформи и ентерококи. Завишена е работната доза хлор при обеззаразяването на водата.

Предвид усложнената метеорологична обстановка се препоръчва да продължи ползването на бутилирана вода за пиене. РЗИ-Варна продължава наблюдението на качеството на питейната вода, за което населението ще бъде периодично уведомявано. В събота и неделя в район „Аспарухово” ще функционират два неотложни кабинета в ДКЦ-2 „Св.Иван Рилски” и МЦ Младост - Аспарухово. За единия дежурен кабинет ще бъде осигурена линейка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com