В няколко областни града протестират срещу кабинета „Орешарски”

26280
В няколко областни града протестират срещу кабинета „Орешарски”
Снимка: БГНЕС

В 14:00 часа започна обявеният преди дни национален протест срещу правителството на Пламен Орешарски. Около 300 са протестиращите на „Орлов мост” в София. Те скандират „Оставка”, свирят на свирки и развяват българското знаме. Сред издигнатите плакати има лозунг с надпис: „Дядо Мраз, моля те, отведи комунягите на Изток. Аз ги мразя. Оставам тук.” На някои от знамената има надпис "Оставка”. Хората блокираха за кратко кръстовището на Орлов мост, а после се насочиха към сградата на Българска народна банка, за да се срещнат с български граждани, прибрали се за празниците от чужбина. съобщава „Фокус”.

По бул. „Цариградско шосе” се движат коли на градския транспорт, които обръщат на „Орлов мост” и отиват обратно по посока хотел „Плиска”.

Трима задържани за изрисуването на паметника на Димитър Благоев

Трима души са задържани за 24 часа за шапката и коледния чувал на Дядо Мраз, единият от които подкрепян за депутат на последните парла...

Най-отпред на шествието се движат протестиращи, които държат огромен зелен плакат, който символизира знак за изход. След като потеглиха от „Орлов мост” и стигнаха до Софийски университет „Св. Климент Охридски” към недоволните граждани се присъединиха и „Ранобудните студенти”. Представител на „Ранобудните студенти” държеше плакат с надпис- „Разплакахте мама, вече стана лично”.

Към 15:10 ч. пред БНБ протестиращите се сляха с групата демонстранти, която се бе събрала първоначално там. Нейни представители държат плакати с надписи „Университетските преподаватели призовават – събудете се.”, „Ранобуден Мюнхен е с вас”. В протеста участват хора на различна възраст, има и такива, които са довели домашните си любимци.

Около 70 протестиращи се събраха пред сградата на Община Варна. Младите хора, които са предимно студенти от Варна и Добрич, развяват българското знаме и държат различни лозунги, на които пише „Кой” и „Оставка”. Те тръгнаха на шествие, като се насочиха о бул. „Княз Борис Първи” в посока катедралния храм, а последната точка от шествието им отново ще бъде сградата на общината. Младежите заявиха, че са тук, за да покажат подкрепата си към всички протестиращи и че няма да се откажат от исканията си.

Демонстранти се събраха и пред Часовника в Бургас, като носят коледни шапки и метли с надписи „оставка”. Част от пристигналите казаха, че исканията им са за промяна в Конституцията и изборния кодекс. Към 14:30 ч. те наброяват около 50 души. За около 5 минути демонстрантите блокираха движението по ул. "Демокрация".

„Общество” е думата на 2013, твърди протестиращ

Не „оставка”, не „протест”, а „общество” е ключовата дума на изминаващата година в България. Такова...

В Пловдив протестиращите са около 200 и са предимно представители на "Ранобудните студенти" в града. Те тръгнаха на шествие към площад "Съединение", носейки знамена и лозунги „Опорни точки на уродливата коалиция БСП, ДПС, Атака - измама, наглост, алчност, насилие”, „Вие, народните представители, сте лишени от морални ценности” и други. Част от протестиращите пловдивчани пък са решили да тръгнат за София, за да се включат в шествията там.

Едва 6 души протестират в Пазаржик. „Политиците се опитват да подминат протестите в страната, проявяват незаинтересованост и дори арогантност. Затова ние искаме нов морал в политиката, който да дойде и с нови лица. Ние не членуваме в никакви партии и не сме обвързани с политически интереси.”, уточниха организаторите на протеста там.

В Шумен в протеста се включиха около 40 души, а във Видин - 17. В Благоевград се появиха 10 души. Нито един протестиращ пък не дойде на обявения сборен пункт в Сливен.

Днес протести ще се проведат и във Велико Търново, Добрич и др.

„Общество” е думата на 2013, твърди протестиращ

Не „оставка”, не „протест”, а „общество” е ключовата дума на изминаващата година в България. Такова...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com