В съда падна обвинение срещу лидера на БОЕЦ, алармирал за проблема с видинските медици

3916
В съда падна обвинение срещу лидера на БОЕЦ, алармирал за проблема с видинските медици
Снимка: Съпротивата/Facebook

От БОЕЦ се похвалиха със спечелена победа в съда. Лидерът на организацията Георги Георгиев обяви, че е обявен за невинен по обвинението във връзка с разкритията за откази да бъдат тествани видинските медици за коронавирус.

Георгиев от БОЕЦ: Искат от мен гаранция, че ще мълча

Уважено е искането на ОДМВР Видин за принудителното задържане и извършване на криминална полицейска регистрация на Георги Георгиев от Г...

От организацията алармираха за инструкция от Щаба и правителството да не се тестват медиците и контактните с доказано заразени с коронавирус.

"Тази инструкция е изпратена до всички РЗИ в страната, а нашето разследване бе след сигнал за отказ да се изследват пробите на лекари, сестри и контактни граждани, след първият случай на заразен с коронавирус във видинската болница. Част от медиците, на които са взети проби тогава са били вече и с проявени симптоми и въпреки това получават отказ да бъдат изследвани пробите им. Предупредихме, че отказа и забраната за изследване на пробите им ще доведе до взрив на заразата във Видин и най-вече в болницата", разкриха от БОЕЦ.

"Забраната и инструкцията от правителството и щаба да не се изследват контактните и медиците е по две причини. Поради липсата на достатъчно тестове, заради ненавременната и закъсняла реакция на Борисов преди кризата (което БОЕЦ доказахме с видеоматериал).

Втората причина е умишлено укриване на броя на заразените и манипулиране на данните, за да се хвали Борисов, какъв спасител е и колко добре се справя с епидемията. Разбира се, като не се тества няма как да се откриват и съобщава за заразени. Това е чудовищно престъпление, написаха още от организацията", заявиха от неправителствената организация.

От БОЕЦ обявиха, че са сезирали СЗО и прокуратурата и "за разлика от нашите институции, в Женева реагираха светкавично и принудиха управляващите да започнат "масови тестове”. За съжаление и това е поредната имитация и поредната лъжа".

От БОЕЦ питат Мутафчийски: Защо затворихте българите, а не ги тествате?

Г-н Мутафчийски, преди 5 дни от името на БОЕЦ ви отправих официална покана да посетите Видин и след като не получих отговор се налага д...

Всичко започва след сигнал на гражданин до организацията.

"С нас се свърза Петър Миланов, син на пациент настанен на 02.04. във неврологията във видинската болница с инсулт. Баща му, на 89 години е заразен в отделението от персонала с коронавирус. Заради масовото заразяване на лекари и сестри отделението е затворено и болните са прехвърлени на друго място. Шест дни никой официално не се свързва с Петър и сестра му, да им даде информация за състоянието на техният баща, къде се намира, в кое отделение е прехвърлен. Те самите търсят информация какво се случва с него и с тях, защото никой не ги търси, не са под карантина, като контактни и не им взимат проби за изследване", посочва Георгиев.

Лидерът на БОЕЦ заедно с Петър Миланов и неговата сестра са били във видинската болница и след това са се срещнаха с директора на РЗИ Видин. Резултатът е – те няма да бъдат тествани и поставени под карантина с аргумента, че "то вече заразените са толкова много, че ако трябва да поставим под карантина всички, то те са контактували с половината град, не може да поставим под карантина половината град", разкри тогава Георгиев.

"В РЗИ въобще не знаеха, че тези хора, син и дъщеря на заразен с коронавирус съществуват. Никой не е имал намерение да ги търси, да се свързва с тях, или да ги информира за тяхното положение, въпреки, че те са оставили своите данни, имена, адреси и телефонен номер в отделението. Получиха отново ОТКАЗ да им бъдат взети проби и изследвани, както и ОТКАЗ да бъдат поставени под карантина.

Петър Миланов и сестра му потърсиха БОЕЦ, проявявайки гражданска отговорност и сами поискаха да получат информация за своят баща и за себе си. Сами поискаха да бъдат тествани и поставени под карантина до излизане на резултатите от пробите, за да не представляват заплаха за близки, познати, роднини и приятели. И получиха отказ и предложение да си платят и да се изследват, ако искат в частна лаборатория", гласяха още твърденията на БОЕЦ.

В Румъния обърнаха внимание на многото заразени медици във видинската болница "Св. Петка"

Ситуацията с коронавируса във видинската болница "Св. Петка", където има официално 43 потвърдени случаи на разболели се с COVID-19, се ...

Иначе работеща в "Св. Петка" медицинска сестра изнесе чрез Facebook проблемите с организацията заради коронавируса в болницата, като дори румънско издание се заинтересува и направи материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Отбелязваме 145 г. от приемането на първата българска Конституция

„Написах ти писмо": МВР започва национална кампания за пътна безопасност

Прогноза за времето - 16 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 15 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com