Варненско чака преливане на язовир "Тича", Тунджа ще залее Елхово

18983
Варненско чака преливане на язовир "Тича", Тунджа ще залее Елхово
Снимка: БГНЕС

Нощта във Варненско и в областта на язовир „Цонево” е преминала спокойно. В рамките на 11 часа вълната от „Цонево” не е толкова голямо, колкото се очакваше – 100 куб. метра в секунда. В момента тя е 70 куб. метра в секунда, информира Нова телевизия

Очаква се и преливане на язовир „Тича”, като се очаква това да се случи тази вечер – към 18:00 – 20:00 часа. Вълната тече към град Дългопол и към река Камчия. Оценките са, че речното корито би трябвало да поеме това количество вода.

Дига на река Луда Камчия е взривена, ситуацията при Цонево е под контрол

Дигата на река Луда Камчия при Дългопол е взривена, за да се отлива прииждащата вода, предаде Агенция "Фокус". Новината беше потвърден...

Според главен комисар Николай Николов никъде няма пряка опасност за здравето и живота на хората. Нощта беше напрегната, но за радост най-тежките ни очаквания не се сбъднаха, каза директорът на „Пожарна безопасност”. Николов каза, че е имало теч от „Цонево” от 100 куб. метра в секунда.

Вчера бяха евакуирани 285 души от няколко села в района - Величково, Гроздьово и Дъбравино. Ще се оценява тепърва дали те да се върнат по домовете си днес или ще трябва да изчакат.

Усложнена е и обстановката в Ямболско – в общините Стражица, Болярово и Елхово. При Елхово река Тунджа е на два сантиметра от критичното ниво, но властите са подготвени.

В Добричко положението е същото. Сметката показва, че там има 479 евакуирани.

Наводненията спряха влакове, Девин може да бъде откъснат от света

Ще бъде взривена една дига на река Камчия, за да се освободи потокът от вода в района на язовир "Цонево", съобщи областният управител н...

Николай Николов обясни, че ако се види приливна вълна, трябва да потърсим възможно най-високото място. Не прогнозираме обаче опасни явления, каза той.

Според Асен Личев, директор Дирекция „Управление на водите“, е възможно през днешния ден да има локални наводнения заради невъзможността на почвата да абсорбира водата. Днес ще се повиши нивото по долното течение на реките. Най-рисково е положението при Елхово, където градът ще се наводни след най-много два дни – водата ще влезе по регулацията на града, на площада и ще има залети къщи. Червен код е обявен и за река Мочурица.

Личев даде пример, че в САЩ имаше предупреждение за огромна снежна буря, но след като на някои места тя се размина, хората не са ругали властите, а са се радвали, че не се е случило, докато у нас все още отношението е негативно към предупрежденията. При жълт код излизаш навън само при по-тежка ситуация, при оранжев код излизаш единствено в извънредна ситуация, а при червен код не излизаш от вкъщи. И не отиваш към речното корито – задължително, каза Личев.

Язовирите имат над 25% по-голямо запълване, отколкото през последните десет години, обясни експертът. Водоемите са изпразвани ежедневно, но когато има по-голямо количество вода, трябва да има изпускане – иначе може да избие количество през клапи, откъдето да стане по-страшно заради по-голямо налягане. Няма данни за авария или дефект при големите язовири, каза Личев. Трябва обаче да има единен орган за контрол на язовирите, смята той.

Вучков предупреждава, че и днес ще има изпускане на язовири

Вероятно ще има изпускане на язовири днес, заяви вътрешният министър Веселин Вучков пред БНР. Той добави, че утре се очакват нови вал...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com