ВАС: Владимира Янева остава председател на СГС

13157
ВАС: Владимира Янева остава председател на СГС
Петчленният състав отмени решението на тричленката за незаконен таен избор и отхвърли жалбата на Величка Цанова

Върховният административен съд (ВАС) реши окончателно, че изборът на Владимира Янева за председател на Софийски градски съд (СГС) е законен. Това се казва в решението на петчленния състав на ВАС с председател Веселина Тенева.

Така петчленният състав отмени решението на тричленката за незаконен таен избор и отхвърли жалбата на Величка Цанова - Гечева като несъстоятелна. Величка Цанова бе другият участник в конкурса за председател на СГС и отиде на балотаж срещу Янева.

В решението на ВАС е записано: "Величка Цанова е ответник по касационните жалби. Атакуваният съдебен акт е с благоприятен за страната правен резултат. Поради това и наведените от пълномощника възражения не следва да се обсъждат, тъй като не са въведени като касационни основания за исканата отмяна. Още повече, че самостоятелно оспорване на мотивите на решението е недопустимо, тъй като правно формираната воля на съда се изразява чрез диспозитива на съдебния акт. За пълнота следва да се посочи, че тричленният състав е изложил мотиви за обхвата на упражнения съдебен контрол за законосъобразност. Критериите за избор на административен ръководител са публично оповестени и законово определени. Безспорно, установените рамки на оперативна самостоятелност предоставят на Висшия съдебен съвет широки правомощия, но това е въпрос на законодателно решение."

В решението на петчленния състав се казва още: "Неоснователни са възраженията на първия касационен жалбоподател за недопустимост на обжалваното решение. Съдът се е произнесъл по валидна, допустима и редовна жалба, в рамките на предмета на административния спор. За да отмени атакуваното решение на Висшия съдебен съвет, първоинстанционният съдебен състав е направил обстоен анализ на относимите факти и обстоятелства, по които страните не спорят. Спорът е по приложението на материалния закон. Прието е, че изборът за административен ръководител – председател на Софийски градски съд е проведен по реда на чл. 171, ал. 1 и ал. 2 от ЗСВ ( ред. ДВ, бр. 33 от 2009 г.), според която Висшият съдебен съвет приема мотивирано решение за назначаване на административен ръководител или на негов заместник с мнозинство повече от половината от членовете си, като разпоредбата не посочва начина на гласуване. Подробни правила във връзка с провеждане на избор за назначаване на административен ръководител се съдържат в приетата от колективния орган Процедура, където в чл. 35 е разписано, че решението за назначаване се приема с тайно гласуване."

БГНЕС припомня, че в началото на месец ноември 2011 година ВАС отмени решението на Висшия съдебен съвет, с което за председател на Софийски градски съд бе назначена Владимира Янева. ВАС изпрати преписка на ВСС за ново гласуване. Решението бе на тричленен състав на ВАС с председател Юлия Ковачева. След като бе произнесено решението обаче един от съдиите в състава - Иван Раденков, отказва да подпише съдебното решение, като направи самоотвод. Така решението бе подписано от двама магистрати в тричленния състав. Магистратите приемат, че в закона е предвидено, че решението за избор на административен ръководител се приема с явно гласуване. Решението на ВСС обаче е прието с тайно гласуване, което е нарушение на нормата. Извън начина на гласуване, според върховните съдии не са допуснати нарушения при провеждане на избора при второто гласуване, след което е назначен кандидатът, получил мнозинство от гласовете.

Владимира Янева беше избрана за председател на СГС на 30 май 2011. След избора й последва един от най-големите трусове в съдебната система у нас. Първо избухна скандал, след като стана ясно, че тя като пълномощник на фирмата на баща си, е сключила договори за покупка на два имота от дружеството "Софийски имоти". Трусът доведе и до оставки. Първата, която го направи, бе варненската съдийка Душана Здравкова. Кандидатката, която не спечели председателското място - Величка Цанова, също подаде оставка като заместник-председател на този съд и ръководител на наказателно отделение в него. Оставки подадоха и двама членове на кадровия орган на съдебната ни система, от съдийската квота - Капка Костова и Галина Захарова. Съдиите от София блокираха избора на нови членове на съвета, въпреки това миналата седмица техни колеги избраха Теодора Нинова и Димитър Фикин

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...