Васил Велев: ТЕЛК-овете са архаизъм и остатък от миналото

4935
Васил Велев: ТЕЛК-овете са архаизъм и остатък от миналото
Снимка: БГНЕС

За здрави разум остава въпросът защо досега това не е направено. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в сутрешния блок на БНТ по повод предложението на здравния министър за въвеждане на пожизнени ТЕЛК-ове.

Велев обясни, че това трябвало да се направи и АИКБ го подкрепили. Трябва да се направи много по-дълбока реформа в медицинската експертиза и не става с наредба. ТЕЛК-овете са един архаизъм и остатък от миналото. При нас решението за ТЕЛК комисията е универсален ключ, но не оценява остатъчната работоспособност и как човекът може да се интегрира в обществото, посочи Велев.

Одобрение и подкрепа за готвената промяна на правилата за ТЕЛК

Повече от 10 години хората с увреждания настояват за това. Така Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждан...

Според президента на КНСБ Пламен Димитров няма как да порасне как на човек, който е пострадал по някакъв начин. Разликата между медицинската и трудовата експертиза е, че има маса забележки към тях, допълни той. Трябва законодателно решение и веднъж завинаги да има яснота по контрола, но и по правата, настоя синдикалният лидер. 

По отношение на Националния план за възстановяване и развитие, Велев заяви, че За бързо и мощно възстановяван на икономиката по целия фронт на индустрията на реалния сектор е необходима една инвестиционна вълна, която да компенсира последните две години, когато предприятията се декапитализираха.  

В плана има проекти, които АИКБ подкрепят, но биха желали да се запознаят по-подробно включително и с числата. АИКБ не подкрепя промяната в параметрите на фиша за икономическа трансформация. Това, което не подкрепяме е да се намали частта за пряка подкрепа за намаление на финансовите параметри, отбеляза Велев.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обясни, че е крайно време социалните партньори да вникнат в новите проекти в Плана за възстановяване и развитие – част от тях звучали интересно, но пък други доста спорно.

Ваня Григорова: Някои журналисти имат проблем с разбирането, или със съвестта

"Заседание на НСТС. Материалите получени вчера по обед. 62 страници с болести и проценти. Според министъра на здравеопазването, с него...

Българският бизнес в момента се нуждая от безвъзмездни средства, за да запазят своята конкурентоспособност, изтъкна Димитров. Много от грантовите схеми не се наложили добре на фона на това какво получили останалите държави.

„Има и добри, и лоши неща, които трябва да се доработят в плана. Ние доработвайки, сигурност става по-добър планът, но има една поговорка – „Най-доброто е враг на доброто“, подчерта Пламен Димитров.

Прочетете още по темата: Кацаров: До дни започва издаването на пожизнен ТЕЛК на хората с необратими заболявания

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com