Велинград въстана: Не искаме минарета

20370
Велинград въстана: Не искаме минарета

В община Велинград е внесена подписка от 765 жители на града, които са се подписали против искането на Джамийското настоятелство парцел в района на пазара, който се ползва за търговия и услуги, да стане молитвен храм. Това каза главният архитект на община Велинград Тодор Енев, предаде Фокус.

В подписката се посочва, че изграждането на минаре в центъра на града ще даде негативен облик на курорта, защото хората с мюсюлманското вероизповедание са по-малко от християните. Посочва се, че това противоречи на застрояването в квартала и пречи за изграждането на Велинград като европейски курорт. Причините са в шума, който съпровожда религиозните ритуали, извършвани във всяка една джамия.

Жителите на Велинград са сезирали и областния управител на Пазарджик, внесли са подписката си и в Общинския съвет във Велинград, уточни Енев. Той допълни, че вече е получено писмо от областния управител, който иска подробна информация и описание на казуса. В момента няма движение по него, тъй като искането на Джамийското настоятелство не е включено в дневния ред на заседанието на Общинския съвет във Велинград, което е на 27 септември. Съществува възможност това да се случи непосредствено преди сесията. От 29 съветници в Общинския съвет тези от ДПС са 10.

Нов протест: Велинград скочи срещу добива на волфрам

Велинград е ужасин и ще се вдигне като един срещу евентуални сонди за извличане на волфрамова руда. Това казаха общински съветници, г...

Енев каза също, че това не е първият опит на Джамийското настоятелство във Велинград да промени предназначението на този имот, но до сега това не се е случило.

Искането за изграждане на минаре в центъра на Велинград противоречи с текстове от Закона за устройството на територията, допълни той. Джамийското настоятелство иска промяна в регулационния план. Като градоустройство, трябва да има пълно съгласие, за да се случат нещата. Като процедура по Закона за устройството на територията трябва всички преки съседи на имота да са съгласни с промяната, а в момента се оказва, че такова съгласие няма.

На всеки около шест месеца Джамийското настоятелство да се опита да прокара това свое искане. Освен това досега гражданите не са реагирали така, чрез подписка. Това е израз на пряката демокрация и на активната позиция на гражданското общество, коментира Енев.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com