Веселин Панов е новият Бариста Шампион на България

4888
Веселин Панов е новият Бариста Шампион на България
Снимка: Baristo

Бариста Веселин Панов е новият носител на титлата Бариста Шампион на България след като доказа уменията си в оспорвана битка с някои от най-добрите баристи у нас. Финалите на Български Бариста Шампионат, на които беше излъчен новият шампион, се проведоха в рамките на Международното изложение за храни, напитки и опаковки Interfood&Drink – гр.София.

Тъй като Български Бариста шампионат е единственото българско кафе състезание, част от световна мрежа турнири – тази на Istituto Nazionale Espresso Italiano - INEI, националният шампион ще представлява България на Световното първенство за италианско еспресо, организирано от INEI в Италия през 2018 г.

„Кафето е голямата ми любов. И може би не толкова самото кафе, колкото радостта, която се изписва по лицето на човек, на когото приготвя наистина добро кафе – нищо не може да се сравни с удовлетворението, което изпитвам тогава“, каза Веселин Панов, Бариста шампионът на България за 2017 г., и допълни: „А стремежът ми по автентичното италианско еспресо се появи малко по-късно в професионалния ми път - вече бях натрупал опит, експериментирах дори с кафе арт, когато осъзнах, че най-важното за мен като баристa е да вникна в същината на вкуса, да се опитам да го разбера и пресъздам. И тази страст по автентичния вкус на италианското еспресо ще преследвам през целия си живот.“

Баристите се включиха във второто издание на INEI шампионата, като второ и трето място в състезанието заеха съответно Иван Парнаров и Никола Кирилов, които успяха да впечатлят журито с уменията си за приготвяне на автентично италианско еспресо и капучино.

Общо 8 кафе-напитки за 11 минути трябваше да приготвят участниците в състезанието – 4 еспресо и 4 капучино. Всеки елемент от представянето им беше оценяван от четиричленно техническо жури от кафе-експерти от Baristo University, а вкусовите качества на напитките – от сензорно жури, съставено от сертифицирани дегустатори от Италия, Румъния и България.

Организатор на Български бариста шампионат е Baristo University – еспресо академията към Baristo, чиято мисия е да повишава нивото на еспресо културата в България и да подготвя баристи на световно ниво. Събитието се организира и с подкрепата на Rancilio Group, благодарение на които участниците в състезанието имаха възможност да приготвят автентично италианско еспресо и капучино на машини от най-висок клас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com