Вижте каква е средната оценка на матурата по БЕЛ

5319
Вижте каква е средната оценка на матурата по БЕЛ
Снимка: iStock/Guliver

Прави впечатление съизмеримия среден брой точки като постижение на зрелостниците спрямо предходни години. Средната оценка по български език и литература е добър 4,06, а на втория държавен зрелостен изпит средната оценка от различните предметни е много добър 4,67. Това каза зам.-министърът Таня Михайлова при представяне на резултатите от майската сесия на Държавните зрелостни изпити 2019 г., предаде БГНЕС.

Това е сесията, в която дванадесетокласниците се явяват, за да положат държавни зрелостни изпит по български език и литература, съответно по предмет по техен избор – вторият ДЗИ, и трети изпит, който е по желание.

Повече пари за учители, но само ако работят в проблемни училища

Предвижда се увеличаване на допълнителното заплащане на учителите, които се включат в програмата за преподаване в проблемни училища. То...

"За нас изключително важно e това, което се забелязва в матурата по български език и литература, а това е, че все по-голям е процентът на зрелостниците, които създават текст на ДЗИ. Разбира се обаче, това, което в годините ни е изненадвало и тази година продължава е, че има зрелостници, които просто преписват текста, тоест не създават техен текст, а преписват самия текст. И за съжаление бих казала, че намалява броят на зрелостниците, които се справят с резюме. Умения, които ще бъдат заложени в последяващите политики, които МОН ще разработи и ще бъдат представени на годишните съвещания с експертите специално в тези области да се подобри", посочи зам. – министърът.

В годините традиционно се получава така, че най- висок брой точки има по предметите, по които зрелостниците са най-малко и тази година е така – немски език, френски, испански, химия и опазване на околната среда. И съответно най-ниски резултати са при най-желаните, най-масовите предмети като география и икономика, биология и здравно осигуряване, философски цикъл.

"Разбира се има и изключения, които правят впечатления – история и цивилизация - сравнително нисък брой точки на фона на по-малкия брой заявили и обратното по английски език – сравнително високи резултати на фона на масовия изпит от над 14 000 зрелостници, които го бяха заявили", посочи Таня Михайлова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Румен Радев пожела на Великден духовно пробуждане и единение на целия народ

Кой има имен ден днес, 5 май, 2024 г. Честито!

Най-важните новини за деня: 4 май, 2024 година

Прогноза за времето - 5 май 2024 г. (неделя)

Жълт код за валежи в осем области

Румен Радев ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена

Условията за туризъм в планините са лоши

Коментар №3 на седмицата: Да обичаш на инат: Защо Сърбия остава вярна на Путин

Коментар №2 на седмицата: Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Срутване на скали затвори Кресненското дефиле

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com