Вижте първото малко белоглаво лешоядче, излюпено в Стара планина от 70 години насам!

3744
Вижте първото малко белоглаво лешоядче, излюпено в Стара планина от 70 години насам!

На 09 юни  2015 г., Георги Стоянов от Дружеството за защита на хищните птици успя да зърне първото малко белоглаво лешоядче, излюпено във Врачански Балкан от 70 години насам, съобщиха от Зелени балкани.

Гордите родители са със сигурност лешояди, освободени в рамките на проект Завръщането на лешоядите в България LIFE08 NAT/BG/278. Познаваме ги по жълтите крилни марки, макар че гнездото е в толкова закътана ниша, че все още не сме успели да разчетем кодовете и да определим точно двете птици.

Единствените брадати лешояди у нас сформираха двойка

Единствените брадати лешояди в България сформираха двойка след осем години очакване. Това съобщиха от екосдружението "Зелени Балкани", ...

Случилото се е наистина уникално и идва след десетки години работа на ДЗХП в района - предпроектни проучвания, оценка на заплахите и наличната хранителна база, многобройни контакти с местни хора и институции. Този успех идва след едва шест години освобождаване на общо 32 белоглави лешояди от адаптационната волиера. В последните години мястото се превърна в любимо място за хранене и почивка на лешояди не само от Врачански Балкан, а и другите райно на пускане в Стара планина и Кресна, и птици, маркирани в Хърватия, Сърбия и дори Израел. Първите опити за гнездене регистрирахме миналата година, а тази година преброихме поне пет териториални двойки. Лошото време тази година, късно падналият сняг и студ обаче, попариха нашите надежди младите и неопитни птици да излюпят.

Ето, че чудото се случи!

Надяваме се от все сърце малкото да укрепне и отрасне, като стане първият лешояд, изплюпен в природата и полетял на свобода в Балкана!

Моменти като този ни връщат вярата, че всички усилия, безсънни нощи, пренасяне на птици, мъкнене на зловонна храна, издирване на болни и отпаднали лешояди, писане на отчети и проекти, всичко това има смисъл и е правилна крачка по пътя към Завръщането на лешоядите в България, казват още от Зелени балкани.

Белоглавата лешоядка Лешка мъти отново

Лешка - белоглавата лешоядка в Спасителния център отново мъти! Камерата, поставена във волиерата, ни позволи да видим точно кога е сне...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com