ВиК операторите да имат 24-часова отворена линия за съобщения за аварии, иска МРРБ

1845
ВиК операторите да имат 24-часова отворена линия за съобщения за аварии, иска МРРБ

ВиК операторите се задължават да поддържат 24-часова телефонна линия за съобщаване на аварии и интернет страница. Това гласи проект за Наредба за изискванията и критериите за ВиК операторите и квалификацията на персонала им, публикуван от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за обществено обсъждане.

Заложено е още, че ВиК оператори могат да бъдат единствено капиталови търговски дружества с основен предмет на дейност – предоставяне на ВиК услуги с активи. Сред минималните изисквания, на които трябва да отговарят ВиК операторите, са внедряване на системи за управление на качеството, опазване на околната среда и система за управление на здравето и безопасността при работа. ВиК операторът трябва да разполага с определена техника, необходима за непрекъснато предоставяне на услугите. Задължителни са наличието на техника и оборудване за работа на денонощна аварийна група за откриване и отстраняване на аварии по системите и съоръженията, машина за продухване и почистване на канали и канализационни шахти, превозни средства и багери за експлоатация и поддръжка на съоръженията, техника и оборудване за намаляване и откриване на течове, за измерване на водно количество и налягане.

Държавата подготвя механизъм за финансиране на пречиствателни станции в малки населени места

В момента се разработва механизъм за финансиране на пречиствателни станции в населени места с еквивалент жители между 2000 и 10 000 ду...

В наредната са разгледани основните критерии, на които следва да отговарят ВиК операторите по отношение на ефективността на приходите, внедряване на система за управление на качеството, необходимата техника за извършване на дейността им. Цели се уеднаквяване на правилата, при които ВиК операторите предоставят услугите и повишаване на качеството им. Регламентират се изисквания за повишаване на квалификацията на работещите във ВиК дружествата с цел оптимизиране дейностите при предоставяне на услугите по доставяне на вода и отвеждане и пречистване на отпадъчни води. В наредбата са конкретизирани минималните професионални и квалификационни изисквания към управленския, техническия и стопанско-административния персонал и изисквания за повишаване на квалификацията на служителите във ВиК дружествата, както и условията и редът за провеждане на обучението им, с оглед на повишаване на качеството на предоставените ВиК услуги на потребителите.

Сред мотивите за изготвяне на наредбата са, че със средства от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“ са изградени и реконструирани над 2600 км водоснабдителни и канализационни мрежи и 50 пречиствателни станции за отпадъчни води. През настоящия програмен период 2014-2020 г. в дейности за постигане качеството на водите, предназначени за консумация и пречистването на градските отпадъчни води, се предвижда да бъдат вложени около 2 млрд. лева. При изграждането, експлоатацията и поддръжката на ВиК инфраструктурата се използват нови технологии, материали, системи, които изискват постоянно повишаване на квалификацията на персонала на ВиК операторите.

Операторите ще трябва да изпълнят изискванията от наредбата до 31 декември 2019 година, ако тя бъде публикувана в този ѝ вид.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 30 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com