"Витоша ски" отказват да пуснат лифтовете и следващия сезон

4901
"Витоша ски" отказват да пуснат лифтовете и следващия сезон

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" участва в общественото обсъждане на промените в Закона за горите в парламента тази сутрин, съобщиха от коалицията.

До края на миналата седмица течеше срокът, в който всички заинтересовани страни можеха да изпратят становищата си по промените в Закона за горите, които да бъдат разгледани на днешното обществено обсъждане. Интересното е, че освен от "Витоша ски" нямаше никакви други становища на инвеститори или на общини, които искат да развиват ски туризъм. Въпреки това техните представители дойдоха в залата и изказваха мнения.

Председателят на парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева обяви, че в новите промени в Закона за горите ще влязат само тези текстове, по които има постигнато съгласие и че те ще бъдат гласувани до края на месеца. Това означава, че няма да влезе т.нар. поправка "Витоша ски", която цели да няма отпадане на промяната на предназначението на горите за застрояване и позволява "гора на хартия, сеч на практика".

Управляващите обещаха по време на общественото обсъждане, че в преходните и заключителни разпоредби на готвения за нови промени Закон за горите ще бъдат включени текстовете на природозащитниците, които решават проблема с подмяната на старите лифтове и влекове в Природен парк Витоша - изясняване на собствеността и липсващото право на строеж на "Витоша ски" АД върху съоръженията на Витоша.

Скандално представителите на "Витоша ски" АД заявиха на общественото обсъждане, че при това положение няма да пуснат съоръженията и следващия ски сезон, въпреки че от изпълнителната и законодателната власт още веднъж повториха, че дори и сега пускането е напълно законово и възможно.

Очевидно топката е в Столична община, която трябва да преразгледа договора за приватизация на повечето лифтове и влекове в Природен парк Витоша, включително дали като не пуска лифтовете, фирмата не нарушава изискването да се запази предметът на дейност на приватизираната компания.

Цеко Минев, председател на Българската федерация по ски, също присъства на обсъждането, без да направи изказване по време на официалната част. След приключване на дискусията той, подобно на сив кардинал, разговаря с председателите на парламентарните комисии по земеделие и гори и по право Десислава Танева и Искра Фидосова, очевидно по теми, които не е имало как да влязат в официалния протокол, заявиха от "За да остане природа в България".

Редактор: Георги Иванов

Брадви в парламента

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" ще внесе в деловодството на Народното...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com