X
 
 

ВКС иска Конституционният съд да отмени преместването на делата за корупция

1233 1
photo of ВКС иска Конституционният съд да отмени преместването на делата за корупция
Снимка: БГНЕС
Върховният касационен съд поиска от Конституционния съд (КС) да обяви за противоконституционни последните промени в НПК, с които делата за корупция по високите етажи на властта и срещу магистрати преминаха от СГС в спецсъда, съобщиха от ВКС.

Според върховните съдии преместването е в противоречие с конституционните норми, недопускащи извънредни съдилища“.

Панов: Очевидно е, че механизмът на Брюксел не постига резултати у нас

Вчерашният евродоклад е стъпка към премахването на мониторинга над България, но не защото са изпълнени препоръките, а защото очевидно т...

„Извънредните съдилища не са допустими в правовите държави, каквато по Конституция е Република България, защото те се създават за обслужването на определени политически цели в разрез с разбирането за независим съд, който по дефиниция не може да обслужва такива цели“, пише в искането.

В него се сочи, че до момента подсъдността на делата в Специализирания съд се е определяла по материя (вид престъпление), а след последните промени тя вече се определя според качеството на извършителя на престъплението.

ВКС иска от Конституционният съд да обяви за противоконституционни и промените в Закона за съдебната власт, които предвиждат годишен бонус до шест работни заплати към възнаграждението, но само за магистратите в спецправосъдието, както и възможност за неограничено командироване на магистрати от други съдилища и прокуратури в спецзвената и промени в самия статут на звената.

Народните представители приеха спорните поправки на 27 октомври т. г., въпреки че ВСС и Съветът по съдебна реформа към министъра на правосъдието се обявиха против тях.

Окончателно: Специализираният съд поема делата за корупция на властимащите от 4 ноември

Президентът Румен Радев е подписал Указ за обнародването в Държавен вестник на промените в Наказателно-процесуалния кодекс. Указът е из...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Кочо Калашника 1 Кочо Калашника преди 10 месеца Профил на трол?
    То за това се казва и "специализиран" съд,защото е създаден за специални хора,разделяни на"наши" и "ваши". Това"животно" се роди в болната глава на Сивушка.
missing image
8 признака, че мъжът отдавна НЕ е правил секс

Харесвате си готиния колега от съседния отдел. Той е симпатичен, млад и със сигурност финансово по-добре от вас. Въпреки това, има някои слухове,...