Водните нива на реките могат да се повишат под праговете за предупреждение

6684
Водните нива на реките могат да се повишат под праговете за предупреждение
Снимка: бгнес

Възможни са повишения на водните нива, които ще бъдат под праговете за предупреждение, информират от Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ – БАН) днес главно в Южна и Източна България ще има краткотрайни валежи от дъжд. Количествата ще са 5-15 л/кв.м, на отделни места до около 20 л/кв.м.

Възможни са повишения на речните нива

Днес и утре са възможни повишения на речните нива в страната, съобщават от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите. По...

В понеделник отново в часовете около и след обяд ще превали и прегърми, с количества 2-10 л/кв.м, на отделни места - до 15-20 л/кв.м. Във вторник превалявания и гръмотевици ще има на по-малко места, главно в Западна България – от 2-10 л/кв.м, на отделни места - до 15-20 л/кв.м.

През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са се задържали. Незначителни повишения са отчетени в горните течения на част от реките и в четирите басейна. Водните количества на повечето наблюдавани реки в страната са над праговете за високи води.

Дунавски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се изменили от -25 см до +25 см. Повишения са регистрирани в поречията Искър (+25 см), Вит (+12 см), Осъм (+6 см), Янтра (+25).

Черноморски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се понижавали с до -8 см.

Източнобеломорски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се понижавали с до – 16 см. Повишения са отчетени в поречията Тунджа с до +4 см, Марица с до + 16 см в основната река и с до +4 см по притоците й.

Температури до 28° с условия за градушки

Максималните температури днес ще бъдат между 23-28°, по Черноморието с 2-3° по-ниски. Това съобщи за Агенция „...

Западнобеломорски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се изменяли от -6 см до +14 см. Повишения са регистрирани в поречията Места с до +14 см и Струма с до +10 см.

В резултат на метеорологичната прогноза и хидрологична обстановка, днес са възможни повишения на речните нива в страната, вследствие на прогнозираните количества валежи от дъжд.

Дунавски басейн: повишения се очакват в поречията на реките Огоста, Искър, Вит – горно и средно течение, Осъм – горно и средно течение, Янтра – горно течение на основната река и притоците й Росица, Видима, Дряновска, Русенски Лом – горно течение, Добруджанските реки. Според моделираните водни количества за река Искър прогнозираните водни количества на 17 и 18 май ще са над средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.
Според моделираните водни количества за река Янтра прогнозираните водни количества за 17 и 18 май ще бъдат над средно многогодишната стойност. Водните нива ще са под прага за внимание.

Според моделираните водни количества за река Русенски Лом водните количества в долното течение на реката на 17 и 18 май ще бъдат над средно многогодишните стойности. Възможни са незначителни повишения на водното ниво, което ще бъде под праговете за предупреждение.

Черноморски басейн: в резултат на очакваните валежи са възможни краткотрайни повишения в горните течения на реките Провадийска, Камчия.

Източнобеломорски басейн:

Предимно слънчево време, остава топло

Преди обяд ще бъде предимно слънчево. След пладне ще се развива купеста, в Североизточна България – купесто-дъждовна облачност и ...

Река Тунджа – възможни са повишения в горното течение на реката, вследствие на прогнозираните валежи.

Река Марица – очакват се повишения в целия басейн на реката, в резултат на прогнозираните валежи и остатъчното снеготопене.

Река Арда – в резултат на прогнозирани валежи са възможни краткотрайни повишения в горното течение на основната река.
Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките

Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира: водните нива в басейна на двете реки ще са под праговете за предупреждение.
Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира: водните нива в басейна на реката ще са под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: в резултат на прогнозирани валежи и снеготопене се очакват повишения във водосборите на реките Места - целия басейн и Струма – горно и средно течение.

МОСВ: Очакват се повишения на реките в Южна и Централна България

По-съществени повишения на реките се очакват в южните и централни части на страната. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на ок...

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com