Военният министър: Няма да дадем зенитно-ракетните си комплекси на Киев

11657
Военният министър: Няма да дадем зенитно-ракетните си комплекси на Киев
Снимка: БГНЕС

"Ако някой очаква от нас, че ще си дадем зенитно-ракетните комплекси, съжалявам, но няма как да се случи". В това бе категоричен министърът на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти.

"Ще препоръчам да бъде дадена такава военна помощ на Украйна, че да не бъдат редуцирани способностите на Българската армия", заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти. Той разясни, че трябва да се поддържа необходимия запас от техника за военните формирования в мирно и във военно време. "Нашите норми ще бъдат спазени. Това, което е необходимо за Българската армия, тя ще го има, така че да гарантираме конституционните й задължения по чл. 9. Трябва да бъдем много внимателни при предоставянето на конкретна техника, за да не губим способности", категоричен беше министърът на отбраната. По думите му,  заместващата техника не може да бъде предоставена в кратки срокове.

МО търси решение за удължаване на живота на МиГ- 29

Предприетата от служебното правителство стъпка по закупуване на два и евентуално ремонтиране на 6 двигателя не гарантира дългосрочната ...

"Трудно бихме дали тежко въоръжение на Украйна, защото ще загубим способности. Ще е много трудно те да бъдат възстановени, а да не забравяме, че България е гранична за конфликта страна и в един момент може да се окажем в много тежка ситуация", каза още той. 

"Ако депутатите решат да бъде изпратена военна помощ на Украйна, то тяхното решение е политическо, а не експертно, тоест те не могат да решат какъв тип въоръжение да бъде предоставено, коментира още министърът. Той подчерта обаче, че министерството ще направи анализ така, че да се даде помощ на Украйна, която да не ощети армията. Трябва да бъдем много внимателни при предоставянето на военна техника така, че да не изгубим способности", продължи той. 

"Комисията по отбрана прие проекта за инвестиционен разход за придобиване на вторите осем F-16 Block 70, така че продължаваме с проекта за развиване на способностите на Военновъздушните сили. Разходите за  реализиране на проекта са разсредоточени в рамките на 10 години, като през тази година те са в размер на 30 милиона, за следващата година са около 36 милиона и така до 2031г.", съобщи министър Димитър Стоянов. Той посочи, че с втория договор освен самолетите, ще придобием и въоръжение въздух-земя и въздух-въздух. "За разлика от първия договор, в който е включено само въоръжение въздух-въздух и то не за всички самолети, с втория договор се придобиват и тези способности. Това е причината цената на втория договор да изглежда по-висока, но в действителност тя е съпоставима с първия договор", разясни министърът на отбраната.

"Сроковете за одобряване от Народното събрание на международния договор са много сгъстени, надявам се да успеем до 15 декември. Вероятността да се забавим след тази дата не е малка, но ако това се случи, новата оферта, която ще получим, със сигурност ще бъде на по-висока цена", категоричен беше министър Стоянов.

Военният министър и съветник на Радев не вярва, че НАТО бързо ще ни даде модерно оръжие, ако ние дадем на Украйна

Военният министър и основен съветник на президента Румен Радев не вярва, че НАТО бързо ще ни даде модерно оръжие, ако ние дадем на Укра...

В отговор на журналистически въпрос министър Стоянов припомни, че през тази седмица се очаква да бъде получена офертата на Полша за закупуване на два нови двигателя за самолетите МиГ-29. Той допълни, че Министерството на отбраната има готовност и е поискало наши експерти да бъдат изпратени, за да извършат оглед на двигателите.

Официални оферти за заместващи изтребители, докато дойдат Ф-16 от Франция и Швеция, няма. Те ще дойдат едва след като екипи от двете страни проверят състоянието на инфраструктурата у нас и дали тя отговаря на самолети, които те могат да ни дадат, стана ясно от думите на Стоянов.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Времето утре - 1 май 2024 г.

Колко ще струва на българина трапезата за Великден?

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Митрополит Григорий ще оглави литургията за Възкресение

Месечна прогноза за времето за май 2024 г. (КАРТА)

Богатият асортимент на МЕТРО България достига до домакинствата в Пловдив в партньорство с Kolichka.bg

Имени дни през май 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество