Всеки пети българин е имал епизод на психично разстройство

21134
Всеки пети българин е имал епизод на психично разстройство
Снимка: Getty Images / Guliver

Всеки пети българин някога в живота си е имал епизод на психично разстройство. Това сочат данните от последното епидемиологично проучване за психичното здраве у нас ЕПИБУЛ. Едва една четвърт от тези 20 на сто обаче са пациентите, потърсили помощ или насочени към психиатър, предаде БНР.

Изследването показва още, че когато има нужда от помощ, българинът най-често тропа на вратата на личния си лекар. Затова и в рамките на проект "Подобрени услуги за психично здраве" специалистите планират да обучат личните ни лекари – как по-лесно и бързо да познават кога пациентите им се нуждаят от психична помощ.

Хроничният стрес и депресиите са най-разпространените психични болести

Най-масово разпространените психични заболявания са хроничният стрес и депресиите. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” п...

В рамките на проекта ще бъдат обучени 2500 лични лекари и социални работници от трите региона, в които има най-много опити за самоубийства – Югозападен, Южен централен и Северен централен. "Много често пациентът отива в кабинета на личния лекар с общи оплаквания. С това обучение целим да улесним джи-питата да направят разлика кога става дума за физическа болест и кога – за психично страдание", обясни д-р Румяна Динолова от Националния център за обществено здраве и анализи.

"Когато пациентът отиде в кабинета, казва например – имам затруднения в дишането, изпотявания, стягане в гърдите, изтръпване на ръцете. Не се храня добре, отслабнал съм, не мога спя. На моменти получавам силна болка в лявата страна и се страхувам, че получавам инфаркт. Личният лекар би трябвало да го разпита този човек – това задушаване например свързано ли е с физическо натоварване? Тези моменти на изпотяване и болка все в лявата страна ли са, или понякога и отдясно? Като изтръпва лявата ръка, изтръпва ли и дясната? А краката?", заяви Донолова.

Само една четвърт от преживелите някое от честите психични разстройства стигат до психиатър. Останалите или получават лечение на физическите си симптоми, или не получават никаква медицинска грижа.

Целта на проекта е общопрактикуващите лекари, които най-често се срещат с такива пациенти, да започнат да ги разпознават. Очаква се това да повлияе и с намаляване на броя опити за самоубийства. Проучванията на психиатрите сочат, че около 70% от всички посегнали на живота си до две седмици преди това са посетили лекар.

Откриват скоро център за възрастни с психични разстройства в Пловдив

Център за възрастни хора с психични разстройства ще бъде открит скоро в Пловдив. Информацията съобщи за "Фокус" Пловдив Веселина Ботева...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com