Вселенският патриарх с ново дарение за Плиска

5369
Вселенският патриарх с ново дарение за Плиска
Снимка: БГНЕС

Второ дарение за реставрацията на Голямата базилика в Плиска направи Вселенският патриарх Вартоломей I. Това съобщи директорът на НИМ проф. Божидар Димитров след посещението си при Негово всесветейшество. Двамата са съученици и приятели, предаде Стандарт нюз.

Проф. Димитров посети богословското училище на остров Халки в Мраморно море. Църквата "Св. Троица" там пази иконостаса и иконите от прочутия в миналото манастир на остров Свети Иван срещу Созопол, където проф. Казимир Попконстантинов откри мощите на св. Йоан Предтеча.

Намериха и бактерии във водата от Плиска

Водата от кладенеца при Базиликата в Плиска е мътна и съдържа два вида бактерии. Това показват резултатите от микробиологичния и физико...

Успях да измоля заснемането им, каза проф. Димитров. По думите му историята на иконостаса е уникална. Процъфтяващият през средните векове остров срещу Созопол, след 1570 г., когато османският флот е унищожен в битката при Лепанто, става лесна плячка на казаци пирати. Те ограбват Созопол и манастира на остров Св. Иван.

"Три години по-късно казашка ескадра отново се установява в манастира, но е "сгащена" от 13 османски галери. Зад стените на манастира казаците оказват 8-дневна упорита съпротива и в крайна сметка са деблокирани от друга казашка ескадра, която е била в Каварна, но се спуснала на юг. Изглежда, че турците са решили да разрушат манастира, за да не бъдат използвани дебелите му стени като крепост", разказа Божидар Димитров. Монасите получили запустелия манастир на остров Халки, където успели да спасят около 65 книги, прекрасен иконостас и няколко уникални икони. Според проф. Димитров иконостасът вероятно е бил дар от цар Светослав Тертер.

"Този иконостас в момента е подреден в приемната на ректора на богословската академия, която по-късно била създадена на остров Халки, допълни Димитров. Най-красивата икона на Св. Богородица е поставена в преддверието на университетската църква. С разрешението на патриарх Вартоломей I фотографът на НИМ Тодор Димитров е заснел всички икони и иконостаса. Община Созопол има идея да се направят копия и да се изложат в местния музей.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество