Всички дела влизат в единна информационна система

1740
Всички дела влизат в единна информационна система
Снимка: Pixabay

Единната информационна система на съдилищата отговаря на всички законови и подзаконови изисквания, за да се осъществява е-правосъдието. Toва заяви ръководителят на проекта за изграждането на Единната информационна система на съдилищата Гергана Мутафова при представяне ѝ във ВСС.

17 пилотни съдилища заработили с електронната информационна системата миналата година, като до края 2020 г. се включили до 43 съдилища. Всяка нова система, особено тази, която обхваща не само модули по случайно разпределение на дела, по деловодно управление на делата, но и по дейности, които касаят самото разглеждане на делата трябвало да бъде усвоявана много бързо от съдилищата. Поради необходимостта от доизграждане и оптимизиране на функционалностите на системата ВСС приел септември месец 2020 г. да се преустанови образуването на дела в системата до нейното оптимизиране.

Към настоящия момент всички съдилища образуват дела в тази система и проявяват изключителна мотивираност и желание за работа с е-системата. ВСС продължава да работи по оптимизирането на системата в полза на правосъдието и на гражданите.

От 30 юни 2021 г. електронни дела и електронните съдебните актове по тези дела ще бъдат доминиращи пред хартиените – т.е. вече ще се образуват само електронни дела.

Мутафова, която е и бивш районен прокурор на Пловдив обясни, че проектът се изпълнява от ВСС благодарение на сключен договор между кадровия орган и ОП „Добро управление“. Една година по-късно след решение на ВСС била въведена електронната системата за ползване във всички съдилища без административните, напомни Мутафова.

България ще плати нови над 106 000 лв. по различни дела в ЕСПЧ

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България по редица дела, а страната ни трябва да плати общо пет обезщетения в размер...

Единната информационна система на съдилищата е изградена за вътрешно ведомствено ползване, за да могат да се изработват електронни дела от самото иницииране на документ до приключването на решение на съда чрез присъда. Тя е една жива система, която се променя непрекъснато, каза Мутафова.

Тя няма заблуждения, че тази система е перфектна, но за да бъде надграждана, усъвършенствана трябва да работи и да се ползва от потребителите.

ВСС получили много критики за електронната система, като били от магистратите, служителите, но и от други ползватели, че кадровият орган не бил готов да започне с електронното правосъдие. Мутафова е напълно наясно, че това е една много непопулярна реформа и отговорността, която трябва да се понесе за нея. Посоката и целта, която следва да постигнем е една – е-правосъдието.

От своя страна координаторът на системата Вероника Имова добави, че единната информационна система била мечта преди 10 години. През 2011 г., когато се заговорило за електронно правосъдие, това бил един от основните елементи, заложени в усъвършенстването и реформата на съдебната система, обясни координаторът на системата.

Етапите в законодателството се случвали във времето непропорционално и неетично. Законът за съдебната власт, който през 2016 г. придобил едно широко значение на промени, които касаят организацията на работа на съдилищата, се въвело през 2018 г. извършване на процесуални действия и съдебни актове в електронна форма, напомни Имова. Оттогава досега в процесуалното законодателство липсвали норми, които да уреждат изготвянето на съдебни актове в е-форма и извършване на процесуални действия в такава форма, каза тя.

Тома Белев: Заменките бяха ограбване на най-интересните гори, с най-голям потенциал

Ние много често говорим за заменки на гори, но пропускаме заменките на земеделски земи и продажбата на гори на ниски цени, подчерта в и...

В процесуалното законодателство реформите, които били направени чрез въвеждането на правна регламентация, която да уреди управлението на съдебните дела, било въведено законодателство с промените в края на миналата година, обобщи Вероника Имова.

„Рим е изграждан 2000 г. Една система, която работи в такъв глобален вариант, който съчетава абсолютно всички етапи от управлението на съдебните дела, тази система се нуждае от единната подкрепа на всички играчи, които са въвлечени и въведени в тази реалност“, категорична бе Имова.

Тя е удовлетворена от свършеното, но очаква още много работа за оптимизирането на системата. Крайно време е да догоним развитите държави, пожела си Имова.

9928 потребители има в единната информационна системата. 3046 съдебни заседатели работят в нея.

950 магистрати работят отдалечено с единната информационна система. Тя се състои от 38 модула, като 19 от тях са функционални, а останалите 19 имат спомагателни роли в работата на системата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

"Топлофикация София" лъжат за по-ниски сметки за парно през февруари? (СНИМКИ)

Времето утре - 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com