ВСС отстрани временно Ченалова, бизнесмен я обвини в кражба

7074
ВСС отстрани временно Ченалова, бизнесмен я обвини в кражба
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет отстрани временно скандалната съдийка Румяна Ченалова от длъжността ѝ. Това става ясно от съобщение на пресцентъра на институцията.

Шестмесечният срок, за който Румяна Ченалова бе отстранена от длъжност като съдия заради водено срещу нея дисциплинарно производство, все още не е изтекъл, но въпреки това, членовете на ВСС отстраниха съдийка, но на друго основание. Решението за отстраняването беше прието единодушно от членовете по време на редовното заседание на съвета. Предложението бе внесено от главния прокурор Сотир Цацаров и бе включено като допълнителна точка от дневния ред - заради привличането й като обвиняема по обвинение за длъжностно и документно престъпление.

Петков сезира прокуратурата - Ченалова била замесена в случай с кражба на фирма

Зам.-председателят на АБВ Румен Петков съобщи на пресконференция в Плевен за случай на открадната фирма на български гражданин. Скандал...

Основанието за искането за отстраняването й е чл. 230, ал. 1 от Закона за съдебната власт. Срещу съдия Румяна Ченалова има още две досъдебни производства, по които все още не е привлечена като обвиняема.

Припомняме, че Румяна Ченалова е обвинена в длъжностно и документно престъпление по търговско дело на енергийно дружество срещу държавата.

Съдийката гледаше знакови дела като "Октопод". Тя оправда единствения подсъдим по делото за двойното убийство пред дискотека "Соло" Илиян Тодоров. Той обаче бе осъден от по-горните инстанции и въпреки окончателната присъда от ВКС не е в затвора, защото изчезна и се издирва.

По-рано днес бизнесменът Константин Ралев обвини Ченалова, че е съдействала за кражба от негова фирма. Това той направи на пресконференция в Народното събрание. Ралев потърси подкрепа на депутати за действията на съдийката. Той каза, че е станал жертва на измама в особено големи размери, направена чрез съдебни процедури. По думите му 34 имота на търговското дружество са продадени на изключително ниска цена на регистрирана преди два месеца фирма с уставен капитал от сто лева.

Мярката и гаранцията на Ченалова остават непроменени

САС не измени мярката за неотклонение на съдия Румяна Ченалова и тя остава парична гаранция от 8000 лева, предаде БГНЕС. По-рано дне...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Натоварен трафик по границите с Румъния
Натоварен трафик по границите с Румъния

Интензивен е трафикът за товарни автомобили на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) по границата с Румъния. Това съобщават...