ВСС отстрани временно прокурор заради "Осемте джуджета"

6341
ВСС отстрани временно прокурор заради "Осемте джуджета"
Снимка: БГНЕС

Наблюдаващият прокурор Дилян Деянов, разследвал казуса "Осемте джуджета", който през август се сдоби с обвинение, е отстранен от поста си в Окръжната прокуратура в Перник докато срещу него тече разследване. Предложението за отстраняването му беше внесено от изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов.

Деянов е обвиняем за длъжностно престъпление. Като част от закритата вече Специализирана прокуратура той вероятно е участвал в изземването на златни монети по случая, които са представени като "веществени доказателства" и впоследствие са предадени на трети лица.

Осем дисциплинарки

Отново по предложение на Сарафов, в сряда прокурорската колегия на ВСС образува и дисциплинарни производства срещу седем прокурори и следователи, работили по делото "Осемте джуджета".

Предложените за наказване са прокурорите Дилян Деянов, Ивета Маркович, Кирил Пейчинов и Мирослав Илиев, както и на следователите Светлана Стоянова-Вайзе, Нели Тодорова и Петранка Рабаджиева.

По същото разследване са обвинени и бившите съпрузи Петьо Петров - Еврото и Любена Павлова. Те са обвинени за вещно укривателство за това, че на 23 март 2020 г. "в съучастие и с цел да набавят за себе си имотна облага, укрили чужди движими вещи, златни монети, за които знаели, че са придобити от другиго чрез престъпление".

Казусът "Осемте джуджета"

Скандалът "Осемте джуджета" беше разкрит от "Антикорупционен фонд". В разследването бе разказана историята на бизнесмена Златанов, собственик на дупнишката фирма за производство на асансьори "Изамет". Той твърди, че заради конфликт със сина си потърсил помощта на бившия следовател и настоящ адвокат Петьо Еврото. В резултат срещу сина му било образувано дело, а при претърсванията от него и съпругата му били иззети около 35 кг злато и над 500 хил. евро. И парите, и ценностите впоследствие се озовали у Петров. Още: "Сарафов много пъти бе проводник на интересите на Петьо Еврото": Снежанка от "Осемте джуджета" (ВИДЕО)

Върху Златанов започва натиск да се раздели с бизнеса си, асансьорният му завод в Дупница и базата му в София минават под охраната на "Делта Гард". Синът му Явор Златанов е арестуван по дело на спецпрокуратурата и заплашван. На бащата се обяснява, че синът му може да умре в ареста, тъй като има нужда от спешна помощ, а може да не бъде пратена такава. Златанов-старши разказва, че за образуване на делото срещу сина му съдействали висши прокурори, с които Петров бил близък.  

В крайна сметка съдът отсъжда в полза на Златанов на чисто техническо основание – няма как Кристиян и компания да заличат Явор Златанов като управител през 2020, доколкото това се е случило още през 2017 – и е потвърдено с влязъл в сила съдебен акт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 30 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com