ВСС почва проверка на всички софийски съдилища заради Сабрие Сапунджиева

17825
ВСС почва проверка на всички софийски съдилища заради Сабрие Сапунджиева
Снимка: БГНЕС

Най-вероятно Висшият съдебен съвет (ВСС) ще приеме утре решение за проверка на Административен съд-София град. Това става ясно от информация за заседание на Комисия "Съдебна информация", публикува на сайта на ВСС, предаде БГНЕС.

Повод за проверката е назначаването на бившия заместник-министър на правосъдието Сабрие Сапунджиева за съдебен служител, без за това да е уведомен ВСС.

Миналата седмица стана ясно, че Сапунджиева е скоростно назначена като съдебен секретар в АдС-София-град, в опит да запази правото да ползва държавното жилището, в което живее. Апартаментът е собственост на Министерството на правосъдието, а Сапунджиева отказва да го напусне. В съобщението на ВСС се посочва още, че членът на съвета Галя Георгиева трябва да провери назначенията на съдебните служители в администрацията на Административен съд София-град, в срок до 15 март.

Заради казуса "Сапунджиева" се очаква кадровиците на Темида да променят свое решение от 2009 година, с което изрично указват на административните ръководители на органите на съдебната власт да не назначават служители на свободни щатни бройки, включително по заместване, без изрично съгласие на ВСС.

На утрешното си заседание ВСС ще трябва да реши дали да възложи на Дирекция "Вътрешен одит" и цялостен преглед на извършените подбор и назначения на съдебни служители във всички съдилища от Софийски апелативен район – СГС, СРС, СОС, САС, Административен съд-София-област, Апелативен специализиран съд и Специализиран наказателен съд. Проверката ще обхваща период от 2013 г. до настоящия момент и трябва да приключи в срок от 31 март 2015 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество