ВСС спря процедурата за избор на нов главен прокурор

3935
ВСС спря процедурата за избор на нов главен прокурор
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) спря процедурата за избор на нов главен прокурор. Причината за този ход не е декларацията на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, в която те призоваха ВСС да я прекрати, а делото в Конституционния съд.

То започна по искане на вече освободения обвинител номер едно Иван Гешев, който атакува приетия от 49-ото Народно събрание механизъм за разследване на главния прокурор, промените в Закона за съдебната власт и НПК. По-конкретно - Гешев настояваше КС да се произнесе по частта, в която топ обвинител вече може да бъде свален с 13 гласа от ВСС, а не със 17, както беше преди. Съдът още не е взел решение, а междувременно за и.д. главен прокурор бе избран Борислав Сарафов. Гешев пита КС още дали ВСС с изтекъл мандат може да го свали.

Гешев: Бойко Борисов не искаше да ставам главен прокурор (ВИДЕО)

Бойко Борисов "се е превърнал във воденичен камък върху собствената си партия и може би трябва да я освободи, за да се развие по д...

Преди седмици Пленумът на ВСС стартира процедурата за избор на следващия постоянен главен прокурор. Номинации можеха да се правят в 4 поредни заседания, първото от които бе днешното. Самият избор беше предвиден за 26 октомври.

Членовете на Съдебния съвет днес приеха да спрат процедурата до произнасяне на Конституционния съд. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Дебатите

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков заяви, че от ВСС са били длъжни да открият процедурата за избор на нов главен прокурор. "А ако КС се задейства, пак трябва да преценим обстоятелствата. Вече е факт произнасянето на Конституционният съд, така че са налице предпоставки за спиране на това производство. Но следва да го спрем само и единствено до приключване на конституционно дело №10", заяви той.

Вероника Имова обяви, че също ще подкрепи предложението за спиране на процедурата. „Атакуваният пред КС Закон за изменение и допълнение на НПК несъмнено водят към относимост на възможността да се спре производството, тъй като става дума за процедура, която е висяща пред Висшия съдебен съвет“, каза тя. „ВСС е задължен да спре процедурата до произнасяне на Конституционния съд“.

Даниела Марчева заяви, че споделя същите тези. Добави, че е от държавен интерес процедурата за избор на нов главен прокурор да бъде спряна.

Иван Гешев обяви гражданско движение за български традиционни ценности (ВИДЕО)

Отстраненият на 12 юни от Висшия съдебен съвет (ВСС) бивш главен прокурор Иван Гешев обяви създаването на "гражда...

Огнян Дамянов каза, че никога не е имал съмнение, че процедурата трябва да бъде спряна. „Но имаме известно предозиране в обществото по темата, като се започне от мнението на министър-председателя, че процедурата е „неадекватна“, както и изказването на множество лица в Народното събрание. Това е форма на натиск върху членовете на ВСС“, отправи критика той към останалите две власти.

Съдия Олга Керелска заяви, че ВСС е длъжен да спре висящото производство, когато Конституционният съд е открил процедура по разглеждането на искане, касаещо законността на определен закон. Тя каза обаче, че ако не се спре процедурата във ВСС, има вероятност да се застрашат важни обществени интереси - с оглед на направените заявки в парламента за конституционни промени, които ще засегнат статута и функциите на главния прокурор. Керелска посочи, че декларацията на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС не е форма на натиск, но също така фактът, че правната комисия в НС вчера я одобри, не значи, че тя е обвързваща за ВСС.

Съдия Атанаска Дишева каза, че процедурата за избор на главен прокурор е една от най-значимите в държавата. "Очакванията, които са свързани с личността на главния прокурор, са огромни поради ред съображения. Общественият интерес налага процедурата да бъде проведена при ясни правила и тя да протече при необходимото доверие на обществото към органа, който провежда тази процедура. А тя трябва да е прозрачна и главният прокурор, който е избран, да отговаря на изисквания за професионални и нравствени качества", заяви тя.

"Към настоящия момент ВСС не се ползва с необходимото обществено доверие, колкото и да ми е неприятно да го кажа", добави Дишева.

ОЩЕ: ВСС може да отреже Иван Гешев за стотици хиляди лева

ВСС не разгледа искането на Гешев да напусне прокуратурата

Прокурорската колегия на ВСС реши да остави без разглеждане искането на Иван Гешев да бъде освободен като редови прокурор. Това стана с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com