Втори опит за старт на делото "Белнейски" пред ВКС

4605
Втори опит за старт на делото "Белнейски" пред ВКС

Върховният касационен съд (ВКС) ще заседава днес по делото "Белнейски". На последното заседание, в началото на февруари месец, делото за убийството на двете сестри не успя да тръгне на последната трета инстанция, тъй като нито един от адвокатите на Лазар Колев не дойде в съдебна зала.

Тогава двама от адвокатите на Колев бяха подали молби с мотива, че са болни, а третият - Димитър Марковски, беше поискал отлагане, защото същото време бил ангажиран с друго знаково дело в Шуменския окръжен съд - "Килърите". Иво Найденов, адвокат на семейство Белнейски, заяви тогава, че това е желание да се продължи агонията на семейството с още два месеца. Иво Найденов също е адвокат по делото срещу "Килърите" в Шумен, но тогава беше в залата на ВКС. Майката на двете убити момичета Фани Белнейска пък заяви, че е свикнала да чака. Самият Лазар Колев не пророни и дума.

В края на ноември 2011 година апелативните магистрати в Пловдив потвърдиха присъдата на Пазарджишкия окръжен съд "доживотен затвор без право на замяна" за единствения обвинен за убийството на сестрите Росица и Христина Белнейски - Лазар Колев. Той е осъден да заплати на родителите на момичетата обезщетение от 400 000 лева.

Според апелативните съдии обвиненията срещу Лазар Колев са доказани по категоричен начин, а защитната му теза е изцяло опровергана. Магистратите са направили изчерпателен анализ в 120 страници на показанията на над 50 свидетели, 40 експертизи, включително и заключения, изготвени в чужбина. Материалите по делото са събрани в 30 тома.

Пред Върховен съд искането на защитата на Колев е делото да се върне за разглеждане по същество заради процесуални пропуски, допуснати още на първа инстанция в Пазарджишкия съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...