Втори съд отказа да задържи обвинения за хулиганство Георги Асенов от ВКП

5162
Втори съд отказа да задържи обвинения за хулиганство Георги Асенов от ВКП
Снимка: БГНЕС

След СГС, и Софийският апелативен съд отказа на прокуратурата „задържане под стража“ за висшия обвинител Георги Асенов. Потвърдено бе определението, с което той остава без мярка за неотклонение. Решението е окончателно, предаде Defacto.

Това обяви съставът на Софийския апелативен съд Николай Джурковски – председател, Емилия Колева и Александър Желязков – докладчик.

Прокуратурата протестира решението на съда за магистрат, обвинен в хулиганство

Софийска градска прокуратура протестира определението на съда по искането за мярка за неотклонение „задържане под стража“ с...

На 5 юли прокуратурата публично оповести за обвиненията за хулиганство и повреждане на чужда собственост (мобилен телефон) срещу Георги Асенов от Върховната касационна прокутура. В съобщение до медиите разказа и за възникнал конфликт между обвинителя и охранители пред УМБАЛ „Георги Странски“ в Плевен, пред които размахал служебната си карта, ударил с картата по лицето един от тях и счупил в земята мобилния телефон на друг. Както и че заради това в града спешно е бил изпратен екип начело с градския прокурор на София Илиана Кирилова.

На 7 юли съдия Емил Дечев от Софийския градски съд отказа да задържи под стража обвинителя Асенов, нещо повече – освободи го без мярка за неотклонение. В залата самият прокурор от ВКП разказа съвсем друга история – как той, съпругата му и нейната сестра са придружавали 74-годишния му полусляп тъст, който е трябвало да бъде настанен в очната клиника на болницата, а охраната грубо е отказала да допусне придружители, поне да помогнат с носенето на багажа на безпомощния мъж.

„Попаднах в ситуация, в която може да се озове всеки български гражданин, а случаят се използва да бъда очернен аз, доброто ми име и репутацията, която съм градил 28 години“, обяви тогава Георги Асенов. Съдия Дечев пък определи, че разследването е водено тенденциозно и спряво висшия обвинител е приложен двоен аршин.

Софийската градска прокуратура протестира това определение пред апелативния съд като неправилно и незаконосъобразно и отново настоя за задържане. Апелативната прокуратура поддържа протеста.

Софийският градски съд освободи буйстващия прокурор от ВКП

Софийският градски съд не уважи искането на прокуратурата да остави в ареста буйствалия в Плевен върховен прокурор Георги Асенов и го о...

През втората инстанция днес Асенов каза: „Изключително съм омерзен от качеството, в което се намирам в момента, това е произвол и изцяло лична саморазправа с мен, но причините не се сочат в това производство. То е предупреждение – да видите какво може да се случи на всеки един магистрат и прокурор, който не желае да работи по начина на командно-административния метод“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com