Вучков отрича МВР да се кара с армията кой да охранява границата

14830
Вучков отрича МВР да се кара с армията кой да охранява границата
Снимка: БГНЕС

Не бих казал, че има спор кой да охранява границата. Това заяви вътрешният министър Веселин Вучков.

Преди над година МВР е хвърлено без подготовка да охранява границата. Това поражда два проблема – първо, няма адекватна подготовка и второ – криминогенната обстановка в страната се влошава. В края на другата седмица всички допълнително командировани служители на МВР се прибират по места и работят по това, за което са назначени на служба, категоричен беше Вучков пред Нова телевизия.

Никой не умира от желание да охранява границата

Въпросът с охраната на границата очевидно скоро няма да бъде разрешен. Днес в задочен спор по тематав влязоха министърът на вътрешните ...

Оттук насетне вече ще търсим най-доброто решение за охрана на границата. Абсурдно е да говорим, че при струпване на военни Турция ще възприеме действията ни за агресия, отхвърли една от тезите в спора Вучков. Продължавам да твърдя, че военни служители могат да патрулират със служители на „Гранична полиция”, добави той. Може да назначим и допълнително 700 души в „Гранична полиция”, но обучението им ще отнеме време – до края на лятото и есента, смята министърът. Той не отрече, че в този „нов персонал” ще влязат и вече пенсионирани полицаи.

Веселин Вучков призна за пореден път, че условията за работа по границата са ужасни. Два месеца ни трябваха, за да анализираме и да стигнем до заключението, че операцията по охрана на границата, започната от кабинета Орешарски, трябва да бъде прекратена, каза Вучков. За съжаление се стигна и до инцидента при Горно Ябълково.

Бежанците

3600 бежанци са преминали през България, получили са статут и са заминали на Запад, а общо 7500 могат да бъдат върнати – ще ни ги върне ли действително обратно ЕС? На този въпрос Вучков припомни, че има споразумение в ЕС, съгласно което по географски принцип действително може да бъдат връщани бежанци.

Няма официално искане за връщане на бежанци. Има 7500 запитвания, а не искания да се връщат бежанци, обясни Вучков. И добави, че проблемът се преекспонира.

Цветанов: Трябва да се ограничи командироването на полицаи към турската граница

Зимните месеци, когато има лоши метеорологични условия, миграционния поток по принцип намалява. В тази връзка смятам, че трябва в много...

Трябва да се готвим за най-лошото предвид геополитическата ситуация. Трябва да продължим с изграждането на инженерно-техническото съоръжение по турската граница. То е временно, но „ще отслаби натиска”, каза Вучков. Откакто беше изградено то, натискът по границата намаля наполовина, заяви той.

Други знакови случаи

По въпроса с Петко Сертов вътрешният министър обясни, че бившият шеф на ДАНС се издирва по протокол – името му е в шенгенското информационно пространство. Съпругата на Сертов поиска да не го издирваме, но това не може да стане, докато не бъде открит, потвърди министърът.

Веселин Вучков коментира и случаят с избягалите осъдени за убийството на Стоян Балтов. Да се съберат десет юристи, да решат проблема – Съдебна полиция е отговорна, каза Вучков. От 2007 година важи принципът за свободно движение на всеки гражданин на ЕС – нека юристите да намерят начин, архаично е да говорим вече за 100% граничен контрол. Трябва да се търсят алтернативни форми, но юристите да не изхождат от принципа, че МВР ще охранява и ще следи всеки гражданин. Когато влезем в Шенген, дори няма да спираме на границата – законодателството ни изостава от реалните проблеми на момента, съгласи се вътрешният министър.

От другата седмица ще може индивидуален полицейски патрул да прави проверка на пътя, но само като заснема случая. Ще направя промяна със специална наредба, заяви Веселин Вучков.

Нови 700 полицаи отиват на границата с Турция

Нови 700 служители на "Гранична полиция" ще охраняват границата с Турция, а оградата по нея ще се доизгради на още 131 км. Това съобщих...

Вучков обеща, че ще се поинтересува от случая на адвоката на Филип Златанов. Не ми е работа да се намесвам, има си наблюдаващ прокурор, но обезателно ще проверя докъде е стигнала проверката, обеща той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com