Външен контрол на прокуратурата: АКФ с концепция за правосъдната реформа

2726
Външен контрол на прокуратурата: АКФ с концепция за правосъдната реформа
Снимка: БГНЕС

Антикорупционният фонд (АКФ) публикува концепция с конкретни предложения за реформиране на българската система на наказателно правосъдие.

Автор на текста е старши правният съветник в АКФ и бивш прокурор и зам.-министър на правосъдието и вътрешните работи Андрей Янкулов. „Лакмусът за наказателното правосъдие е как реагира на случаите, в които са замесени големи политически и/или икономически интереси. Там е и големият и несъмнен провал на българското правосъдие“, смята той.

Само три формации се подписаха за честни избори - ГЕРБ, БСП и ДПС пропуснаха (СНИМКИ)

Само три формации сложиха подписите си под Пакта за честни избори от всички поканени 21 политически партии и коалиции, които ще уч...

Според него предложената концепция набелязва необходимите решения на проблемите, които причиняват системните дефицити на наказателното правосъдие в България. Ориентир са принципите и базисните изисквания, утвърдени в системите на наказателно правосъдие на европейските демокрации.

За реализирането на тези решения "безспорно трябва да има политическа воля за конституционни промени", казва още Янкулов.

Концепцията подробно аргументира нуждата от разчупване на непознатия на огромното мнозинство европейски държави тотален прокурорски монопол върху обвинителната функция, разбиран в България дори и като изключващ съдебен контрол. Такова разчупване би било от полза включително и за създаването на механизъм за независимо разследване на главния прокурор, който не е застрашен от конституционна несъобразност.

ОЩЕ: Зарков представи малко по-променен механизъм за разследване на главния прокурор

„Увеличаване на възможностите за външен контрол върху това как прокуратурата осъществява или не осъществява наказателно преследване, е най-важният аспект на успешната реформа“, коментира Андрей Янкулов.

Съветът на Европа е против механизма на "Възраждане" за разследване на главния прокурор

Съветът на Европа се обяви против механизма на „Възраждане“ за разследване на главния прокурор, което трябва да се извършва...

Други проблеми, които концепцията адресира, са прекомерно силната позиция на главния прокурор във Висшия съдебен съвет и де факто широко упражняваните от прокуратурата надзорни правомощия върху администрацията въпреки липсата на конституционно основание за това.

Концепцията предлага постигането на европейския стандарт при конструирането на съдийската и прокурорската колегия на ВСС. Предвижда се запазване на пленума на ВСС, който обаче да бъде ангажиран с решаването на по-лимитиран кръг от въпроси, сред които остават изборът и освобождаването на главния прокурор.

Концепцията прави и конкретни предложения за преосмисляне на някои наказателно-процесуални норми и институти с оглед подобряване на ефикасността на производството в търсене на по-удачен баланс между правата на обвиняем, пострадал и обществения интерес от осъждане на виновния. Адресирани са важни проблеми на материалното право като необходимостта от рационализиране на наказателната репресия и даване на адекватна защита на съвременни обществени отношения. Аргументиран е холистичният подход при търсените реформи на процесуалното и материалното законодателство, които не трябва да бъдат разглеждани изолирано от останалите аспекти на наказателното правосъдие.

"Докато не настъпи реална промяна в най-кардиналната част от работата на наказателното правосъдие – реакцията срещу политическата и въобще властова корупция на високо ниво в трите власти, и неразривно свързаните с нея злоупотреби с публичен ресурс, ерозия на свободната пазарна конкуренция, овладяване на медиите и лоша среда за инвестиции - необходимостта от реформата неизменно ще продължи да се завръща на дневен ред отново и отново", обобщава Андрей Янкулов.

"Вярваме, че предложената от нас концепция е добра основа за разговор накъде искаме да продължи реформата на наказателното правосъдие у нас", смята директорът на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев.

Правосъдие за всеки: За съдебна реформа да се търсят конституционни мнозинства

Съдебната реформа е много дълго усилие, което трябва да се предприеме мащабно. Ако искаме да се направи устойчива съдебна реформа трябв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com