Въпросите в изпитните листовки объркват кандидат-шофьорите

10342
Въпросите в изпитните листовки объркват кандидат-шофьорите

Над 50% от въпросите в изпитните листовки объркват кандидат-шофьорите.

Това заяви председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите, Красимир Георгиев, съобщава Дарик нюз.

Родните шофьорски курсове били най-евтини в ЕС

Шофьорският курс е отражение на икономическата действителност на една държава. Това каза председателят на Асоциация за квалификация на ...

По думите му най-малко 30 на сто от въпросите на тестовете са нереални и измислени от хора, които нямат един час зад педалите. Според Георгиев всичко се прави с цел да се създават клиенти за купуване на книжки.

От Асоциацията за квалификация на автомобилистите са единодушни, че Законът за движение по пътищата се нуждае от незабавни промени за намаляване на черната статистика. Красимир Георгиев обясни, че основна роля за осигуряване безопасността на пътя имат изпитите, които полагат бъдещите шофьори.

„В момента над 50 процента от въпросите объркват водачите и ги затрудняват, а не ги улесняват да покажат това, което знаят. Това пък ги навежда към една друга мисъл: „Защо да се мъча с тези глупави и излишни въпроси? Аз трябва да намеря начин да си платя едни пари и да не уча да си взема книжката". Тези нереални въпроси, измислени от хора, които нямат и час зад педалите и в учебните кабинети, тези хора имам чувството, че умишлено задават тези въпроси, за да създават клиенти за купуване на книжки", каза Георгиев.

Според председателя на Асоциацията за квалификация на автомобилистите въпросите в изпитните листовки трябва да са по безопасно движение, а не по Закона за движение по пътищата.

Хартиените листовки за шофьорите се премахват след седмица

Краят на хартиените листовки на теоретичните изпити за шофьори настъпва още след седмица. Това обяви новият шеф на Автомобилната админи...

„Какво е съотношението мощност/тегло за мотоциклет от категория А2", даде пример за такъв въпрос Георгиев.

Красимир Георгиев обясни още, че 30% от въпросите нямат нищо общо с шофьорския изпит, а други 20% до 50% са подвеждащи и заблуждаващи.

От асоциацията на автоинструктурите подкрепят още идеята две години след придобиване на шофьорска книжка, на водачите да е забранено да управляват автомобили, по-мощни от 100 конски сили.

Те коментираха и предложението да се отнема книжката на шофьор в определени случаи, като например удар в стълб или дърво, както и след навлизане в насрещното движение. Освен това според тях след подобен инцидент, водачите задължително трябва да се явят на проверовъчен изпит в автошкола.

Определят с електронен жребий кой ще изпитва кандидат шофьорите

Електронен жребий ще определя кой да бъде изпитващ, а изненадващи снимки от таблет по време на листовките ще гарантират, че бъдещият шо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com