За 5 години затворниците у нас са намалели наполовина

5484
За 5 години затворниците у нас са намалели наполовина
Снимка: БГНЕС

В последните години рязко пада броят на лицата, попадащи в местата за лишаване от свобода. Това каза в интервю за БНР заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова.

По думите ѝ към 2017 г. те са били около 12 000 души, а сега са малко над 6400, тоест наполовина, като същевременно надзорно-охранителният състав се увеличава заради непрекъснато провежданите конкурси.

"Към настоящия момент надзорно-охранителният състав в местата за лишаване от свобода е 3137 човека, което прави съотношение 2-3 лишени от свобода на един охранител, по което сме на едно от водещите места в Европа."

Намаляването на броя на лишените от свобода се дължи на условни присъди и пробация, намалява броят на ефективните присъди, допълни Павлова.

"Срещи с всички синдикати в сектор "Сигурност" се провеждат регулярно. Има няколко синдиката. В момента не дефинираме никакво напрежение в системата", така зам.-министърката отговори на критиките на Синдиката на служителите в затворите за провокирано напрежение в системата от регламентирания начин на работа.

"Те непрекъснато пускат писма. В нито едно от писмата си обаче не отчитат какво е направено в последните 2 месеца за социалния диалог и за техните социални претенции."

Многократно са водени разговори със синдикатите относно начина на работа и режима, по който работи надзорно-охранителният състав, уточни Мария Павлова, която беше и министър, и няколко мандата зам.-министър.

Над 17 хил. молби с искане за българско гражданство не са били разгледани между 2013- 2016 г.

"В периода между 2013- 2016 година има множество неразгледани преписки - над 17 хил. молби с искане за българско гражданство, за които ...

Тези разговори са започнали още преди година и половина и 24-часовият режим на работа се коментира оттогава, посочи тя и упрекна Синдиката на служителите в затворите в липса на конкретика в исканията.

"24-часовите смени, за които те претендират да продължат за работят на тях, са изключение от правилото. Противоречат на законоустановените норми в България."

Има изрични препоръки от международни организации режимът на работа да бъде структуриран в 8- и 12-часови смени, поясни заместник правосъдният министър.

24-часовият режим пречи на доброто функциониране на системата. В Европа сме единствената държава, която го поддържа, категорична е Павлова, която каза още, че 12-часовите смени няма да бъдат отменени.

"Няма проверки срещу синдикалисти. Просто се опитва да се създаде излишно напрежение, каквото в момента не съществува", коментира тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com