За една година Хелзинкският комитет е изпратил 15 случая до Съда в Страсбург

1595
За една година Хелзинкският комитет е изпратил 15 случая до Съда в Страсбург
Снимка: Actualno.com

Българският хелзинкски комитет (БХК) е работил активно по жалби за около 15 случая, които са изпратени до до Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Те са висящи пред съда, а за част от тях се предполага, че ще достигнат до решение. Информацията беше дадена от БХК по време на представянето на годишния доклад за правата на човека в България през 2021 г.

Председателят на комитета Красимир Кънев обобщи, че от гледна точка на разнообразието на сферите докладът е един от най-обхватните, а от гледна точка на обем - един от най-големите. "Основните изводи, които правим след обобщаване на нашите наблюдения е, че 2021 г. беше една година на застой в сферата на правата на човека. Много малко и почти никакви позитивни промени не се направиха", каза още Кънев.

Той представи наблюденията на БХК по отношение на полицейското насилие в контекста на полицейското задържане. По този повод са анкетирани 1010 наскоро лишени от свобода в българските затвори. „Една трета от хората, които са задържани в полицията, съобщават, че са били малтретирани“, допълни Кънев. По думите му това се е случвало или по време на задържането, или вътре в полицейското управление, а в много случаи е съобщавано за използване на електрически ток по време на малтретирането.

Той коментира и друг тип насилие. „През годината имахме едно безпрецедентно публично изявление също така и на Комитета срещу изтезанията на Съвета на Европа. Комитетът против изтезанията никога не е правил подобно публично изявление. Никога досега не е правил изявления във връзка с институциите, в които се настаняват хората с психични разстройства. Става дума за насилията в българските психиатрични болници и в българските домове за лица с психични разстройства и умствена изостаналост, които бяха посещавани няколко пъти в предходни години от комитета. Там бяха установявани драстични практики на побой, включително с тояги“, каза още Кънев. Според него тези условия не са се подобрили през 2021 г.

Адвокат Адела Крачаунова коментира, че в областта независимост на съдебната власт БХК е наблюдавала с интерес и очакване настъпилата политическа нестабилност през 2021 г. „Имаше твърде кратки периоди на дейност в 45-ото и 46-ото Народно събрание и те до голяма степен белязаха невъзможността да се постигне, какъвто и да е напредък в тази сфера“, каза още тя. Според нея разместването на политическите пластове е довело до допълнителен натиск върху главния прокурор с искания за неговото предсрочно освобождаване и призиви за неговата оставка. От БХК са следили и избора на европейските делегирани прокурори.

БХК представиха данни и по отношение на дезинформацията, а именно, че през първите 9 месеца на 2021 г. 24-те най-влиятелни медии в България са публикували 577 материала, в които основни действащи лица са лекари, политици, активно разпространяващи дезинформация от началото на пандемията. „В 90 % от тези 577 журналистически материала твърденията на тези лекари и политици, са отразени абсолютно безкритично. За огромно наше съжаление част от тези 24 най-влиятелни медии са българските обществени медии“, заяви още Надежда Цекулова.

Наблюденията за правата на ЛГБТИ общността на комитета представи Радослав Стоянов, който е експерт в Програмата за правна защита. „2021 г. имаше и хубави неща за ЛГБТИ общността, но те бяха много малко. Едно от хубавите неща е, че постигнахме рекорден брой участници в „София Прайд“. Отчетохме над 10 хил. души. Около Прайда тази година имаше рекорден брой нападения над ЛГТБИ общността, рекорден брой вандалски актове“, каза Радослав Стоянов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...