Забраняват продажбата на нагреваеми тютюневи изделия с характерен вкус и аромат, различни от тютюневия

18460
Забраняват продажбата на нагреваеми тютюневи изделия с характерен вкус и аромат, различни от тютюневия
Снимка: iStock/Guliver

Предложение за промяна в Закона за тютюна и тютюневите изделия предвижда въвеждане на забрана за продажба само на нагреваеми тютюневи изделия с ясно отличим аромат, различен от тютюневия, или които съдържат овкусители, в която и да е от съставните им части, като филтри, хартия, опаковки, капсули или други технически елементи, даващи възможност за промяна на техния мирис или вкус. Болшинството от нагреваемите тютюневи изделия са с тютюнев аромат или вкус – при някои по-ясно и силно изразен, при други по-слабо, и те няма да бъдат забранени.

Забраната се въвежда в резултат на приета през 2022 г. Делегирана директива на Европейската комисия и ще бъде валидна в целия Европейски съюз. Всяка държава-членка на ЕС въвежда забраната в своето национално законодателство. Законопроектът в България предвижда към настоящия момент забраната да влезе в сила от 23 октомври, а количествата нагреваеми тютюневи изделия, които ще попаднат в забраната, да се изчерпат от пазара до 1 януари 2024 г.

Още: България с най-евтини алкохол и цигари в ЕС

цигари, електронни цигари, бездимни цигари, нагреваеми цигари

Тъй като законопроектът беше внесен в Народното събрание на 2 октомври, а Народното събрание преустановява пленарни заседания за периода от 6 октомври до 8 ноември, се очаква в парламентарните комисии разглеждането и гласуването да продължи в този период. А в случай че народните представители вземат решение да гласуват и в пленарна зала на евентуално извънредно заседание, е възможно срокът 23 октомври за влизане в сила да бъде спазен. Към настоящия момент точните срокове не може да бъдат потвърдени.

През април 2016 г. беше въведена забрана за продажба на цигари и тютюн за ръчно свиване на цигари с характерни вкусово-ароматни качества. По това време нагреваемите тютюневи изделия не бяха налични на пазара и затова не бяха включени в тази разпоредба. Европейското законодателство предвижда, че, когато продажбите на даден вид тютюнево изделие, в случая нагреваемите тютюневи изделия, нараснат над 2.5% от общите продажби на тютюневи изделия в ЕС, Европейската комисия може да предложи забраната за продажба на тези продукти с характерни вкусово-ароматни качества. Такъв е случаят към 2022 г. с нагреваемите тютюневи изделия. 

Забраната не се отнася за никакви други тютюневи продукти или за други продукти, които не съдържат тютюн, каквито са течностите за електронните цигари, никотиновите торбички и т.н.

Още: Приеха окончателно поетапното поскъпване на цигарите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com