Закриват се 8 дома за медико-социални грижи за деца

4728
Закриват се 8 дома за медико-социални грижи за деца
Снимка: Thinkstock/Guliver

Правителството прие постановление за закриване на домовете за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) в Габрово, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Перник, Русе, Търговище и „Св. Параскева” в София.

В края на месец юни 8-те пилотни ДМСГД са подготвени за закриване, като в тях има общо 60 деца. За 53 от тях е планирано да бъдат предприети мерки за закрила чрез настаняване в специализираните резидентни услуги към общините. Другите седем деца ще бъдат настанени в семейна среда. На досегашния персонал от домовете е проведено обучение, което им дава възможност за професионална реализация в новите социални услуги, съобщават правителствената информационна служба.

Домове за деца в Ловеч ще се финансират от държавния бюджет

Със заповеди на изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане трите Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младеж...

В изпълнение на Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България”, Министерството на здравеопазването извърши преструктуриране на тези осем пилотни ДМСГД в комплекси, предоставящи нови, интегрирани, междусекторни услуги, които ще предлагат качествено различен от институционалния модел на грижа за децата.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com