Зам.-министър: Бягството на Пелов и Колев е по вина на неопитни служители

2834
Зам.-министър: Бягството на Пелов и Колев е по вина на неопитни служители
Снимка: МВР

Бягството на рецидивистите Пелов и Колев е по вина на млади неопитни служители на затвора, но не е ясно все още как оръжието е проникнало в Софийския затвор. Това заяви заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов пред БНР.

По думите му днес ще бъдат оповестени заключенията от доклада на специално създадената работна група, която трябваше да установи как на територията на Централния софийски затвор са внесени оръжията, помогнали на двама затворници – Колев и Пелов, да избягат.

"Документът представя механизма, по който е извършено бягството – тоест какви са последователните крачки на двамата престъпници, така че от спалното помещение най-накрая да се озоват на свобода. И разбира се, е концентриран и върху недостатъците в организацията и върху човешките грешки, които са способствали за това бягство", каза Проданов, като призна, че има грешки от страна на надзорно-охранителния състав и допълни:

МВР пусна още снимки на избягалите затворници (СНИМКИ)

Полицията продължава да издирва двама мъже, избягали от затвора. Днес вътрешното министерство разпространи снимки на Радослав Колев и В...

"Правила има мисля предостатъчно – на всеки един пост например в затвора има една специална инструкция, в която е казано какви са правата и задълженията на конкретния постови надзирател./.../ Вероятно част от тези задължения обаче не са изпълнени. Някои от тях може би не са изпълнени както трябва и тук можем да направим връзка може би с липсата на опит нашите служители, може би и с проблеми в тяхната подготовка".

Според него в доклада са посочени конкретни имена на служители, които според комисията са допуснали грешки в своята работа.

"Не е ясно на този етап как оръжието е било внесено на територията на затвора", каза още заместник-министърът.

"Огнестрелното оръжие е проникнало, разбира се, отвън... по някакъв канал и за известен период от време то е било някъде укривано. В последния момент – тоест в деня на бягството, то е било в спалното помещение."

Продължава издирването на двамата затворници

Продължава издирването на двамата затворници, които избягаха от Централния софийски затвор след въоръжено нападение над надзирателите н...

"По отношение на хладното оръжие, вариантите са още по-многобройни, защото едно хладно оръжие може наистина да се изработи и ние до момента не сме наясно дали това е фабричен нож или самоделка. Но това не е толкова важно, важно е как е могло огнестрелно оръжие да попадне в ръцете на престъпник, при положение че нашите надзиратели носят службата в затвора не само без оръжие, но те нямат у себе си белезници, нямат и палки, всъщност нямат нищо", коментира Проданов.

Той обясни още, че в повечето страни по света огнестрелно оръжие вътре на територията на затворите не се носи

Заместник-министърът каза още, че в по-голямата част от Централния затвор има видеонаблюдение, като има и места, като килиите, където такова наблюдение няма.

"Не трябва да изпадаме в такъв технически фундаментализъм, защото ролята на техниката е донякъде – ако го няма човешкият фактор, техниката си остава една купчина желязо", подчерта Николай Проданов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com