Зам.-председателят на "Обединени патриоти" не обясни как ще действа "езиковата" полиция

1096
Зам.-председателят на "Обединени патриоти" не обясни как ще действа "езиковата" полиция
Снимка: ВМРО

Предложеният от "Обединени патриоти" законопроект за опазването на българския език не бил предложен, за да се търсят грешки, а защото имало части от територията на България, където цялата администрация говори на небългарски език и се чудиш дали си в Анадола или в България. Това заяви зам.-председател на парламентарната група на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов.

Веселинов беше поставен на медийния ешафод, след като в едно от прессъобщенията на „Обединени патриоти” за новия закон лъснаха пет грешки – пунктуационни и касаещи пълен член. Например: "Законопроектът въвежда редица ограничения за администрацията, включително и за служители от частния сектор, като тези на мобилните оператори, например, да използват в работата си кирилицата и българския(т) език". Той обясни, че съобщението било на НФСБ.

Патриотите предлагат специален закон в защита на българския език

Парламентарната група на „Обединени патриоти“ предлага специален Закон за българския език. На брифинг в парламента лидеръ...

На въпрос на Нова телевизия към Веселинов как ще работи на практика предвиденият механизъм да се налагат глоби между 1000 и 5000 лева на чиновници, ако не говорят български език, отговорът беше – а центърът на София да не е по-хубаво място, там англоезичните надписи са повече, с пояснението, че надписите на корпоративни сгради например трябва да са кирилица на първо място. За имената на сайтовете обаче законът нямало да важи. Ще се иска обаче продаваната в България техника да може да работи с кирилица.

Това е част от тази политика, която повишава етническото напрежение, коментира Йордан Цонев от ДПС. Точно те, които официализираха езика на омразата, да въвеждат езикова полиция, иронизира известният с прякора си Ментата депутат. Той видя и "терминиране" на етническия мир и поиска от Бойко Борисов, чрез областния управител в Стара Загора, да спре решението за промяна на турските имена на над 830 местности. Цонев не се съгласи, че спекулира с темата "етнически мир".

Веселинов коментира и, че "Обединени патриоти" подкрепят действията на премиера Бойко Борисов в отказа му да приеме македонския президент Георге Иванов. Депутатът определи Иванов като "последната метастаза" от управление, което настройвало Македония срещу всички нейни съседи с претенциите си за "античност". Веселинов критикува и президента Румен Радев, че е приел да има среща с Иванов, след като македонският президент в последния момент поискал среща.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com