Заместник-министър: Обществото има спешна нужда от Закона за личния фалит

1129
Заместник-министър: Обществото има спешна нужда от Закона за личния фалит
Снимка: Министерство на правосъдието

„Обществената необходимост от приемането на закона за личния фалит е изключително висока, защото фактическото положение в момента е изцяло в ущърб на добросъвестните длъжници", заяви днес заместник-министърът на правосъдието Юлия Ковачева по време на международна конференция „Несъстоятелността на физическите лица“, организирана от Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ), съобщиха от министерството. 

В изложението си Ковачева обясни идеята на законопроекта на Министерство на правосъдието - разрешаването на проблема със свръхзадлъжнялостта на физическите лица, влезли спирала от дългове, не по тяхна вина, a по икономически, социални, здравословни и други причини.

Предложеният от Министерството на правосъдието законопроект дава възможност добросъвестните длъжници да погасяват задълженията си според техните възможности, а кредиторите им да бъдат справедливо удовлетворени. Миналата седмица Народното събрание прие с голямо мнозинство проекта на първо четене. ОЩЕ: Ще има ли България най-накрая Закон за личния фалит - кабинетът го одобри, на ход е НС

Законът за несъстоятелност на физическите лица, известен като Закона за личния фалит е част от ангажиментите ни по Плана за възстановяване и устойчивост. Той защитава добросъвестните длъжници, като става дума за задължения в размер на минимум 10 минимални работни заплати (в момента това са 7800 лева), натрупани за период не по-малък от 6 месеца.

„Проектът е плод на сериозна подготовка, следва традициите на българската правна система. С него е постигнат баланс между защитата на интересите на длъжника и на неговия кредитор, между финансовото обезпечаване на производството и ограничените финансови възможности на длъжника“, категорична бе зам.-министър Ковачева.

Тя увери, че по време на обществените консултации са били разгледани внимателно всички становища на заинтересованите страни.

„България е от малкото европейски държави, в които няма закон, уреждащ въпроса за несъстоятелността на физическите лица.“, каза по време на форума председателят на КЧСИ Иван Хаджииванов. Той допълни, че гилдията подкрепя въвеждането на този правен институт у нас, но предупреди, че обсъжданият законопроект трябва да бъде достатъчно прецизен и да почива на добрите европейски практики.

В конференцията взеха участие председателят на Комисията по правни въпроси в парламента Стою Стоев, съдебни изпълнителни от страната и чужбина и експерти от Прибалтика и Нидерландия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

За празника на армията: Три самолета МиГ-29 ще прелетят над София

Навръх Великден: Планински спасители помогнаха на румънски турист в Пирин

Ген. Константин Попов: Заплатите на военните да не бъдат за сметка на модернизацията на силите

След почивните дни: Започва "голямото прибиране", очаква се натоварен трафик в страната

Кой има имен ден днес, 6 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 6 май 2024 година (понеделник)

Най-важните новини за деня: 5 май, 2024 година

Седмична прогноза за времето за 6-12 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Катастрофа затвори временно Прохода на Републиката навръх Великден

Румен Радев пожела на Великден духовно пробуждане и единение на целия народ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com