Заплатите на учителите се повишават с до 6% от 1 септември

24652
Заплатите на учителите се повишават с до 6% от 1 септември
Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, работодателските организации и синдикатите от системата на образованието подписаха днес Колективен трудов договор.

Според него от 1 септември 2014 г. се променят минималните основни заплати на учителите, педагогическите специалисти, на директорите и помощник-директорите. Увеличението е с между 3 и 6%. То ще се приложи след влизане в сила на съответните актове на Министерския съвет, информира пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Такева: Учителите работят по 62 часа седмично

Учителите ни вместо да работят 40 часа седмично, както е по Кодекса на труда, те полагат труд 62 часа седмично. Тези цифри съобщи д...

След промените младши учител, учител, педагогически съветник, ресурсен учител и възпитател ще получават стартова заплата не по-ниска от 530 лв., старши учител и старши възпитател – 555 лв., главен учител и главен възпитател – 590 лв., помощник-директор – 630 лв., а директор на училища, детски градини и обслужващи звена – 680 лв.

Нов момент е правото на учителите при излизане в пенсия да получават 8 брутни месечни заплати, а не както досега 6. От това право могат да се ползват преподаватели с най-малко 10-годишен трудов стаж в едно училище. При закриване на учебно заведение преподавателите ще получават обезщетение в размер на 2 брутни месечни заплати.

С подписания Колективен трудов договор работодателите и първостепенните разпоредители с бюджетни кредити се задължават да изплащат транспортни разноски на пътуващите учители в размер на 85% от стойността на абонаментните карти или на билетите.

В документа се поема ангажиментът за въвеждане на статус "защитена детска градина", както и детските градини и извънучилищните педагогически учреждения от 1 януари 2015 година да бъдат включени в програмата „Оптимизация на училищната мрежа“, модул „Изплащане на обезщетения“. Промяната предстои да бъде предложена на Националното сдружение на общините.

Ако днес се оттеглят 6800 учители, които са над 65-годишна възраст, с образованието е приключено

Ако днес се оттеглят от образователната система 6800 учители, които са над 65-годишна възраст, на тяхно място няма кой да влезе в учили...

В Колективния трудов договор се поема ангажиментът да се промени Наредбата за нормите за преподавателска работа. По този начин преподавателите по история и цивилизация, география и икономика и предметен цикъл „философия“ ще имат норматив 684 часа годишно, вместо досегашните 720 часа.

Променя се и начинът на възнаграждение на преподавателите, които проверяват изпитни работи, провеждат консултации или изпитват ученици във формите на задочно, кореспондентско, индивидуално или самостоятелно обучение.

За работа при тежки и усложнени условия на персонала, работещ в специалните училища и детски градини, се приеха следните промени: учителите във възпитателните училища-интернати и в училищата към местата за лишаване от свобода ще получават допълнително не по-малко от 16% от минималната работна заплата за съответната длъжност. В училищата и детските градини за деца и ученици с нарушено зрение и увреден слух надбавката ще е не по-малко от 12% от минималната заплата за длъжност.

Не по-малко от 85 лв. върху заплатата ще получават преподавателите с научна степен „доктор“, а „доктор на науките“ – не по-малко от 100 лв. допълнително.

КТ "Подкрепа" иска 10% увеличение на учителските заплати

10% увеличение на заплатите на всички учители и работещи в системата искат от КТ „Подкрепа”. Това каза на пресконференция в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com