Започва изграждането на последния участък от АМ "Европа"

3591
Започва изграждането на последния участък от АМ "Европа"
Снимка: МРРБ

Утре (12 май) от 10:30 часа служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков ще даде старт на изграждането на последния участък от автомагистрала "Европа" - между Сливница и Софийския околовръстен път.

Общата дължина на отсечката е 16,5 км, но строителството ще започне в близо 6-километрова отсечка (от км 39+600 до км 45+300), за която има завършени отчуждения и издадено разрешение за строеж. След теренното обезпечаване на обекта ще продължи работата и по останалите 10,5 км.

АПИ отряза големи фирми за пътен ремонт на "Хемус", избра една без опит

Няколко кандидати - сред най-големите в бранша на пътните ремонти, подадоха оферти за две обособени позиции за два тунела на автомагист...

Участъкът от АМ "Европа" ще преминава по изцяло ново трасе между Сливница и Софийския околовръстен път и ще се влива в Северната скоростна тангента. Ще бъдат изградени 5 подлеза, 2 надлеза, 2 моста и 1 виадукт, както и четири пътни връзки и два пътни възела - „Костинброд“ и „Мрамор“, съобщават от МРРБ.

Изпълнител на строителството е ДЗЗД „Европа-2022“, в което участват „ГБС Инфраструктурно строителство” АД, „Главболгарстрой интернешънал“ ЕАД и „Обонато Билд“ ЕООД. Стойността на договора е близо 267 млн. лв. с ДДС. Строителният надзор е възложен на ДЗЗД „Европа“ с участници „Пътинвест-инженеринг“ АД, „Стройнорм“ ЕООД и „Ер Джи Консултинг“ ООД. Техният договор е за 5 599 999,20 лв. с ДДС.

Изграждането на отсечката между Сливница и Софийския околовръстен път е част от проекта „Автомагистрала Европа от км 15+500 до км 48+903“, съфинансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г. Проектът включва два участъка - от Драгоман до Сливница, който е въведен в експлоатация през юни 2021 г., и от Сливница до Софийски околовръстен път.

На събитието утре ще присъстват заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Шушков, областният управител на Софийска област Радослав Стойчев, ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“, кметовете на Сливница, Костинброд, Божурище, Пролеша, Хераково, Храбърско и др.

АПИ с важна информация за движението по пътя София - Перник през Владая

Временно се премахва реверсивното движение по път I-1 София – Перник. Причината е, че в района на Владая (при 281-и км) от 9 май ...

ОЩЕ: Шишков се похвали с нов участък от АМ "Европа", разширява и ГКПП "Калотина"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com