X
 
 

Започва тестването на тол системата

2070 0
Започва тестването на тол системата
Снимка: iStock
На 15 май започва тестването на тол системата за таксуване на преминаването по българските пътища. Ще се тестват таксите на база изминато разстояние, като от АПИ изрично посочват, че засега става въпрос за "сухи тренировки", съобщи БГНЕС.

От 20 хил. км републиканска пътна мрежа в обхвата на тол системата ще бъдат включени 10 800 км, като част от тях, въпреки че са в обхвата, ще имат нулева ставка поради лошо експлоатационно състояние.

Изглежда тол системата ще бъде ограничена

За третокласните шосета, които са включени в тол системата, няма да се плаща такса. Това твърди в. "24 часа", позовавайки се на свои из...

Техническото изграждане на тол системата върви по график и трябва да приключи до 16 август, когато се очаква да е официалният ѝ старт.

Технологията за отчитане е базирана на GNSS (Глобална Навигационна Сателитна Система) позициониране, и ще извършва електронно таксуване на база изминато разстояние, а не както беше досега – единствено на база винетна такса за времеви период.

За да е възможно отчитането на изминатото разстояние е необходимо превозното средство, подлежащо на таксуване, да е оборудвано с бордово устройство. То трябва да е одобрено за целите на таксуването, т.е. да отговаря на определени изисквания. Бордовото устройство ще предава данни за позициониране, изминати километри и информация за типа превозно средство. Те ще се обработват, потвърждават и фактурират на крайния ползвател посредством електронната тол система.

Ползването на платената пътна мрежа ще се следи в реално време, като това ще става чрез инсталираните в превозните средства бордови устройства и чрез засичане на регистрационните номера от стационарни и мобилни камери. Всички данни, които се изпращат от бордовото устройство към системата за обработка на данните, са криптирани, поради което поверителността на данните е гарантирана по всяко време.

Работодателите поискаха по-ниски тол такси за 5 години

Да има по-нисък размер на тол таксите поне първоначално и да се направи оценка на въздействие след определен период от време – то...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
    С наближаването на изборите в сайта започна масово триене на „политически некоректни” коментари.Броячите под статиите ги показват,а коментари йок.Браво!
Последно в Актуално