X
 
 

Яростни критики и предупреждения, че тол системата ще оскъпи неимоверно всички стоки

1951 4
Яростни критики и предупреждения, че тол системата ще оскъпи неимоверно всички стоки
Снимка: iStock
Категорично очакваме хаос с тол системата. По договор трябва да има шестмесечен тестов период, а го няма и ще стане както с електронните винетки. Това заяви председателят на БАСАТ (Българска асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт) Илиян Филипов, като той поиска отлагане на влизането в действие на системата.

Същевременно зам.-председателят на БАСАТ Миролюб Столарски показа писмо от АПИ, с което агенцията моли фирма "Капш" (бел. ред. - тя изгражда тол системата и пое основни функции при проекта за електронната винетка) да помага за електронната винетка – със събирането на приходи и извън рамките на сключения договор. Как тогава ще се справят с тол системата, попита Столарски и заяви пред Нова телевизия, че връзките между АПИ и митниците и АПИ плюс НАП не е направена – трябвало да има 100 пункта по митниците, а нищо не е направено. Ще стане така, че транзитният трафик, който нарушава най-много, ще минава безплатно през държавата, убеден е Столарски.

Анекс от септември е освободил от няколко ангажимента фирмата, изградила тол системата

Със сключване на допълнително споразумение от края на септември миналата година Агенция "Пътна инфраструктура" е променила няколко...

Като се съберат тези пари, не е ясно къде ще отидат. Идеята за тол системата е абсолютно изкривена, подчерта Столарски пред Нова телевизия. Според него в цяла Европа нито една държава не таксува втори и трети клас моторни превозни средства. Филипов се оплака, че 82% от пътната мрежа ще се обложи с тол такса, а най-високият процент досега бил в ЕС – 7 на сто от пътната мрежа на Германия. На въпрос дали това не е така, защото всички плащат в определени участъци, и Филипов, и Столарски казаха, че до 3,5 тона моторните превозни средства в Германия попадат в рамките на винетна система.

По изчисления на БАСАТ, ако един хляб се нареже на 18 филийки, 3 ще отидат за тол таксата. Важи за всички стоки, добавиха в един глас Филипов и Столарски. Филипов заяви, че ако плаща за тол система като превозвач, ще трябва да плати над 4 млн. лева (4,120 млн. лева), а сега плаща под 70 000 лева (68 000 лева). Всички фирми в бранша са в стрес, предупреди председателят на БАСАТ. И каза, че е нормално тол система да има за магистралите и пътищата първи клас, но на „нормални цени”. А Столарски настоя, че Световната банка е предложила три варианта за тол такса, като при най-тежкия като събиране на приходи АПИ всъщност няма капацитет да ги изхарчи за ремонт на пътната мрежа.

Ако властите не са наясно с ефекта от тол системата, трябва да отложат влизането в действие, подчерта и омбудсманът Мая Манолова.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Документ със скандално съдържание изтече тази сутрин в предаването “Здравей България” по Нова Телевизия. Представители на транспортния бранш показаха писмо, с което Пътната Агенция прехвърля ТОЛ-системата на България (включваща електронната винетка) на австрийската фирма Капш, на която са повдигнати десетки обвинения за източване на държавен бюджет и корупция в Европа и ЮАР. Текстът на скандалнот виж още ›› о писмо е под формата на лична молба от името на Председателя на Управителния съвет на АПИ – Георги Терзийски, който обещава, че ще предостави всички права на системата на австрийците, въпреки, че не им е в Договора. Експерти от Регионалното министерство категорично заявиха пред екипа ни, че по Закона за пътищата – ТОЛ – системата (от която е част и електронната винетка) е държавна и няма как друг да бъде Оператор. Австрийската компания “Капш”, която скоро беше атакувана от чешки антимафиоти, вече втора година прави неуспешни опити да изгради българската тол система, за което получава 150 милиона лева от бюджета. Днес стана ясно, че фирмата ще отложи пускането на системата за пореден път, поради неизпълнението на задълженията си за построяване на 100 броя нови рамки с лазери и камери на магистралите и първокласните пътища и преоборудването на 320 от съществуващите в цялата страна.
 • ПАНДИЗ ЗА БАНКЯНСКИЯ ПЕЕРАС! 1 ПАНДИЗ ЗА БАНКЯНСКИЯ ПЕЕРАС! преди 9 месеца Профил на трол?
  бОКУ бОРИСОФ ИДИОТ ЛИ Е ИЛИ ДА! НЕКА ПЛАТЕНИТЕ ТРОЛЯЦИ ДА ЗАПОЧНАТ ДА ХРАЧАТ СЕГА!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Ами ти си почнал вече!
  : 0 !
 • ВИС, СИК, МИК, ВИК и подобни трибуквия 1.2 ВИС, СИК, МИК, ВИК и подобни трибуквия преди 9 месеца Профил на трол?
  Когато става въпрос за голяма далавера боко рапона е начело! Никой не смее да скършо хатъра на бухалко от село банкя!
  : 2 !
Последно в Актуално