Започват засилени проверки преди Никулден

1340
Започват засилени проверки преди Никулден
Снимка: БГНЕС

Започват масирани проверки по търговските обекти, предлагащи риба и рибни продукти за предстоящия Никулден. Това каза изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) доц. Ваня Стаматова. Тя обясни, че проверките са започнали по график след 20 ноември, но от тази седмица засилено ще се проверява заради наближаващия празник. В проверките ще участва и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

"Имаме създадени съвместни оперативни групи с подразделенията на Агенцията по храните в цялата страна. Освен магазини и търговската мрежа, тържищата за търговия с риба, борси, ще се проверяват и водните обекти, които произвеждат рибни ресурси. Фокусът на проверките в периода до Никулден ще бъде върху законния произход на рибата. Във водните обекти ще се проверява за разрешения за отглеждане на съответния вид риба, какво е декларираното количество, което се вади и отива след това към търговската мрежа. Там пък целта е да се установи откъде е дошла рибата и дали има съответните документи. Задачата на Агенцията по храните е да следи дали е годна, дали е в срок и т.н.", коментира за БТА Стаматова. Тя обясни, че ИАРА целогодишно извършва проверки за бракониери във водоемите, а не само в дните преди Никулден.

Интересни никулденски събития ще има в Ченгене скеле, общ. Бургас

Декември винаги носи много настроение в Бургас! И тази година най-обичаният край морето празник Никулден ще бъде емоционален и запомнящ...

На въпрос дали Агенцията успява да регулира незаконния риболов, Стаматова заяви, че инспекторите в цялата страна се справят доста добре и уточни, че има доста на брой издадени актове на бракониери, потвърдени от съда с влязла сила.

По нашия закон глобите са доста големи - от 1 000 до 2 000 лева за физически лица и до 5 000 за юридически, заяви доц. Стаматова. Тя препоръча на потребителите да купуват риба от регистрирани търговски обекти, а не от улицата и пътните артерии. Предполага се, че в регистриран търговски обект рибата е регламентирана и със съответните документи, отбеляза доц. Стаматова.

Според търговци прясната риба се познава по блестящите й люспи, тънкия слой слуз върху повърхността им, розово-червените й хриле и бистрите й очи.

ОЩЕ: За какво най-много трябва да внимаваме, когато купуваме риба покрай Никулден

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com