X
 
 

Заради недостиг на кадри: Ще наемаме служители от Молдова и Украйна

4045 8
photo of Заради недостиг на кадри: Ще наемаме служители от Молдова и Украйна
Снимка: iStock/Guliver
България разширява възможностите за внос на работници у нас. Предстоят преговори с Молдова, Украйна и Армения за приоритетно наемане на служители от тези държави в секторите с недостиг на кадри.

Летният туристически сезон вече беше спасен именно с персонал отвън. След като българите в бранша масово търсят по-добри възможности зад граница, това лято по черноморието ни обслужват над 3 хиляди сезонни работници от чужбина – най-вече от Украйна. Освен високата безработица минималните заплати в Украйна и Молдова са близо 2 пъти по-ниски отколкото тук, информира bTV.

КНСБ иска достойно възнаграждение за командированите работници

КНСБ застава зад предложението на Европейската комисия, в Директива 96/71/ЕО относно командированите работници, понятието „мини...

Само в Албена това лято за камериерки, помощник-готвачи и сервитьори са наети 700 чужди работници, предимно от Украйна и Молдова. Според КНСБ, ако не се гарантират равни заплати срещу равен труд, колкото повече се отваря вратата за внос на работници, толкова повече расте и рискът от социален дъмпинг и у нас. "Ако работниците от трети държави се съгласяват да работят на минималната или близка до нея заплата, на която българските работници не са съгласни да работят – да, това е реален социален дъмпинг ", смята Атанаска Тодорова, главен експерт "Пазар на труда към КНСБ"

Работодателите са на обратното мнение. Изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал у нас Добрин Иванов подкрепя тезата си с тоталния недостиг на работници у нас за всички сектори. "Не се създава абсолютно никакъв дъмпинг. Тъй като тези специалисти, които ще бъдат внесени, те липсват на българския пазар", смята Иванов.

Затова и работодателите настояват за облекчаване на режима за наемане на работници от държави, където има българския общности. Правителството вече одобри проект на спогодба за преговори с Армения, Молдова и Украйна. Уточняването на условията предстои.

А според работодателите гладът за кадри у нас вече е толкова силен, че и ръст в заплатите не би могъл да осигури необходимите кадри.

КНСБ: 35% от българите живеят в тежки материални лишения

Над 5,5 милиона българи живеят със средства под нужните за нормалната издръжка на живот, а 35% от хората живеят в тежки материални лише...

"Повишаване на възнагражденията на българските работници няма да реши този проблем. Тъй като работник, който в момента работи при един работодател, ще се премести при друг работодател, който предлага по-голямо възнаграждение, но все пак ще си остане едно вакантно място при първия работодател", смята Добрин Иванов.

Според КНСБ все пак трябва да се внимава – ако изискванията се занижат твърде много може да се окаже, че се наемат кадри отвън, на които не им се налага да доказват нито стаж, нито квалификация. И работодатели и синдикати са единодушни обаче, че решението за внос на работници е временно. Дългосрочното минава през образованието.

Не е ясно обаче дали вносът на работници от Украйна и Молдова няма да се окаже съвсем краткотраен вариант, тъй като в държави като Румъния, Полша и Чехия заплатите са по-високи и е съвсем реалистично да бъдат предпочетени пред България.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 7 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  По добре от Молдова и Украйна отколкото африкански, арабски и азиатски маймуни.
 • Анонимен 6 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Бившите комунисти, т.е. сегашните капиталисти, са гладни за роби, които да им работят за без пари!
 • Анонимен 5 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  А според работодателите гладът за кадри у нас вече е толкова силен, че и ръст в заплатите не би могъл да осигури необходимите кадри. ГЛАДЪТ за кадри е ПО-МАЛЪК ОТ АЛЧНОСТТА на работодателите.
 • Анонимен 4 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  А според работодателите гладът за кадри у нас вече е толкова силен, че и ръст в заплатите не би могъл да осигури необходимите кадри. ГЛАДЪТ за кадри е ПО-МАЛЪК ОТ АЛЧНОСТТА на работодателите.
 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Мръсни, долни, управляващи и работодателска мафия. Гоните българите да слугуват навън а внасяте паплач от вън за да лапате още и още вместо да отделите още малко от джобните си за българските мизерстващи работнически семейства. Тия украинци, и арменци всички ги знаем колко струват и как ще работят. Дано се затъкнете алчни копелета.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  "и ръст в заплатите не би могъл да осигури необходимите кадри" - ами намелете ги. Така поне ще търсите хора от още по-далеч.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Не е недостиг на кадри, стига сте писали глупости. Причината се нарича МИЗЕРНО заплащане. Просто заплатите в Молдова и Украйна са доста по-ниски от нашите, а бизнес кейсовете на нашите "предприемачи" са винаги със заплата под минималната.
 • Adolfo 1.1 Adolfo преди 2 години Профил на трол?
  Не вярно В Украйна поне в Киев са по високи А освен това украинците работят легално в Унгария и в Полша Та едва ли някой ще дойде в България
  : 1 !